TÉMA

CEFC

Do Černínského paláce míří neznámá tvář. Kritici upozorňují na Kulhánkovy vazby na Čínu

Do čela české diplomacie by se měl na půl roku postavit Jakub Kulhánek, kterého na toto prestižní místo nominoval šéf ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček. Právě pro něho Kulhánek – i mnoha politikům poměrně neznámý – v posledních osmi letech pracoval.
14. 4. 2021|
168 HODIN

Chybějící prověrka i spory s ministrem zdravotnictví. Prymula míří na Úřad vlády

Roman Prymula končí na postu náměstka ministra zdravotnictví. Neodchází však do soukromého sektoru, jak původně naznačoval, zůstat by měl ve státní sféře. Působil by na Úřadu vlády jako zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví. Novou pozici ještě musí schválit kabinet a koaliční ČSSD, kde se ozývají i nesouhlasné hlasy. Epidemiologa naopak podporuje prezident Miloš Zeman. Profil Romana Prymuly připravil pořad 168 hodin, končící náměstek bude také v pondělí od 18:28 hostem Interview ČT24.
25. 5. 2020|

Kvůli podezření z korupce byl zatčen exprezident čínské CITIC Bank, jejíž skupina převzala CEFC

Bývalý prezident čínského finančního ústavu CITIC Bank Sun Te-šun byl kvůli podezření z korupce zatčen. S odvoláním na čínskou prokuraturu o tom informovala agentura Reuters. CITIC Bank je součástí čínské státní společnosti CITIC Group, která už dříve převzala kontrolu nad firmou CEFC Europe. Ta v Česku zaštiťovala většinu čínských obchodních aktivit.
8. 4. 2020|

Evropská centrála společnosti CITIC dostala mocného šéfa. Slavii nadále řídí Tvrdík

Předsedou představenstva CITIC Europe Holdings se stal Cchaj Chua-siang, který je také předsedou dozorčí rady celé mateřské čínské korporace CITIC Group. Na svém twitterovém účtu o tom informoval člen vedení firmy Jaroslav Tvrdík. Uvedl, že on sám nadále plně zodpovídá mimo jiné za fotbalovou Slavii Praha, kde je předsedou představenstva.
14. 12. 2019|

CME se zrodila ve vůni parfémů, později byla parťákem Batmana

Pokud krok nezamítnou akcionáři nebo Evropská komise, mediální a telekomunikační společnost CME, vlastník televize Nova, se přesune do skupiny PPF Petra Kellnera. Firma s bezmála třicetiletou historií pomáhala formovat středoevropskou televizní produkci a v minulosti ji vlastnili významní hráči telekomunikačního světa.
10. 11. 2019|
Události komentáře

Šéf Smartwings: CITIC jako akcionář má pro nás nulovou hodnotu. Nekomunikuje, neřeší problémy

Certifikační proces, kterým v současnosti prochází odstavený model amerického letadla Boeing 737 MAX, promění tento stroj v jedno z nejbezpečnějších letadel na světě. Myslí si to generální ředitel Smartwings Roman Vik, jehož aerolinky musely hned sedm těchto strojů kvůli jejich softwarové chybě a zákazu odstavit. V Událostech, komentářích s ním vedl rozhovor Jakub Železný.
8. 8. 2019|

Obchod s Čínou v uplynulých letech rychle rostl. A s ním i záporné saldo Česka

Za první dva měsíce letošního roku se schodek Česka v obchodování s Čínou prohloubil na 90,9 miliardy korun, o rok dříve to bylo 75,8 miliardy. Zatímco český vývoz přitom letos klesl v meziročním srovnání o zhruba čtyři procenta, dovoz se podle ČSÚ zvýšil o 17 procent. I tuto statistiku by chtěli změnit podnikatelé, kteří doprovázejí prezidenta republiky Miloše Zemana na jeho pátou cestu do Číny. Návštěva začíná ve středu.
24. 4. 2019|

V čele představenstva Pivovarů Lobkowicz usedl Tvrdík

Novým předsedou představenstva skupiny Pivovary Lobkowicz Group, jednoho z předních českých výrobců piva, se stal Jaroslav Tvrdík. Skupinu ovládá čínská společnost CEFC, v jejímž vedení Tvrdík také působí. V představenstvu pivovarnické skupiny pak skončil provozní ředitel pivovaru Vladimír Chmelíček.
24. 10. 2018Aktualizováno24. 10. 2018, 20:47|

Exšéf CEFC údajně uplácel vysoce postaveného čínského politika

Jméno bývalého šéfa společnosti CEFC China Energy Jie Ťien-minga figuruje v rozsáhlém korupčním procesu, v němž je souzen někdejší nejvyšší představitel čínské komunistické strany v provincii Kan-su. Ve čtvrtek prokuratura obvinila Wang San-jüna, že přijal od exšéfa CEFC úplatky v blíže neurčené výši, informovala agentura Reuters s odvoláním na čínskou státní televizi CCTV. CEFC si před časem vybrala Česko jako sídlo svých evropských aktivit a Jie Ťien-ming se stal čestným poradcem českého prezidenta Miloše Zemana.
12. 10. 2018|
CEFC

Ve vedení české části čínské skupiny CEFC skončila Marcela Hrdá

Po dvou a půl letech skončila ve vedení české části čínské skupiny CEFC manažerka Marcela Hrdá. Vyplývá to z informací v obchodním rejstříku, upozornil na ně server E15. Z dalších českých zástupců zůstávají v představenstvu CEFC Jaroslav Tvrdík a Štefan Füle. Tvrdík se navíc podle E15 objevil v dozorčí radě nově založené společnosti CITIC Europe. Čínská skupina CITIC nyní CEFC ovládá.
10. 9. 2018Aktualizováno10. 9. 2018, 16:31|

Čínská skupina CEFC zřejmě prodá svůj majetek v Česku výrazně pod cenou

Čínská společnost CEFC, která je největším čínským investorem v České republice, jedná o prodeji svého majetku v Česku čínskému státnímu konglomerátu CITIC Group za celkem 6,7 miliardy jüanů (21,8 miliardy korun). To je o 44 procent méně, než činila účetní hodnota majetku v květnu, kdy dosáhla 1,5 miliardy eur (38,6 miliardy korun). Napsal to na svých internetových stránkách South China Morning Post s odvoláním na dva informované zdroje.
3. 9. 2018Aktualizováno3. 9. 2018, 14:31|

Čínská CEFC se stáhla z cestovní kanceláře Canaria Travel

Čínská skupina CEFC se zbavila svého 49,99procentního podílu v cestovní kanceláři Canaria Travel, který loni v říjnu koupila od společností Unimex Group a EH Group. Vyplývá to z údajů zveřejněných v obchodním rejstříku, kde již čínská firma jako společník nefiguruje. Těmi jsou nyní TO-Servis a nově Unimex Group. O změně informoval deník E15.
18. 7. 2018|

Tvrdík je zpět v představenstvu CEFC. Po splacení dluhu skončil krizový management J&T

Čínská společnost CEFC Europe jmenovala statutární orgány. Místopředsedou představenstva se opět stal Jaroslav Tvrdík. Členkou je také Marcela Hrdá. Krizový management, který do podniku kvůli dluhu nasadila skupina J&T, skončil. V minulém týdnu totiž čínská státní společnost CITIC dluh uhradila.
28. 5. 2018Aktualizováno28. 5. 2018, 22:06|

Skupina J&T dostala od čínského gigantu CITIC 11,5 miliardy korun, které jí dlužila CEFC

Čínská státní společnost CITIC Group poslala české skupině J&T 11,5 miliardy korun, uhradila tak dluhy za jinou čínskou společnost CEFC. J&T po 14:00 oficiálně potvrdila, že tuto částku již obdržela. Potvrdila také, že postupně začne uvolňovat zastavený majetek CEFC a odvolávat své zástupce ve společnosti. Navazuje tak na dohodu uzavřenou v pátek ráno. Číňané prostřednictvím společnosti Rainbow Wisdom, kterou ovládá CITIC, odkoupí od J&T veškeré pohledávky za společnostmi ze skupiny CEFC a Rainbow Wisdom se zároveň stane akcionářem J&T Finance Group.
25. 5. 2018Aktualizováno25. 5. 2018, 15:35|

J&T postupně obsazuje podniky CEFC v Česku. Tvrdíka vyšle Hrad s delegací do Číny

Poté, co skupina J&T nasadila do CEFC Europe svůj krizový management kvůli nesplacenému dluhu, převzala také vedení v některých dceřiných firmách. Jde například o projekt Florentinum, hotel Mandarin Oriental, budovu bývalé Živnobanky nebo fond Tradiční čínské medicíny. Informují o tom Hospodářské noviny. Zástupce J&T je nově také v představenstvu strojírenské firmy Žďas. Do problémů se nově dostala další dceřiná firma CEFC - CEFC Shanghai International, která v termínu nesplatila dluhopisy.
21. 5. 2018Aktualizováno21. 5. 2018, 15:23|

V Číně roste počet firem, které nejsou schopny splácet dluhopisy. Tlak regulačních úřadů roste

V Číně narůstá počet firem, které nejsou schopny splácet své dluhopisy. Celková hodnota nesplacené částky se meziročně zvýšila o 32 procent, uvedl s odvoláním na údaje banky Standard Chartered ekonomický list Financial Times. Souvisí to i s tlakem čínských úřadů na finanční ozdravení firem.
18. 5. 2018|

Číňané podle J&T v termínu nezaplatili. Odvolaný místopředseda CEFC Tvrdík sliboval peníze do pátku

J&T neví o tom, že by jí čínský státní konglomerát CITIC Group uhradil dluh 450 milionů eur (11,5 miliardy korun) za CEFC Europe. ČTK to odpoledne řekl zdroj z J&T. CEFC na dotaz ohledně zaplacení nereagovala. Už ve čtvrtek český věřitel převzal výkon akcionářských práv v CEFC Europe a odvolal představenstvo. Čínská strana to kritizovala jako „nepřátelské převzetí“. Podle odvolaného místopředsedy představenstva evropské CEFC Jaroslava Tvrdíka přitom byla u české banky připsána částka převyšující veškeré závazky a čínský státní podnik měl být připraven dluh splatit do pátečních 14:00.
18. 5. 2018Aktualizováno18. 5. 2018, 15:56|

Skupina J&T odvolala představenstvo CEFC Europe, protože Číňané nezaplatili dluhy. Padl i Tvrdík

Čínská společnost CEFC China Energy v termínu neuhradila dluhy vůči J&T Private Investments (JTPI). Česká společnost proto přebrala výkon akcionářských práv v CEFC Group (Europe) Company, odvolala její představenstvo a dosadila krizový management. Informoval o tom mluvčí J&T Private Investments Petr Málek. CEFC China Energy podle něj dluží české skupině 450 milionů eur (11,5 miliardy korun). Čínská firma ale kroky skupiny J&T odmítá, podle Tvrdíka uhradí veškeré závazky.
17. 5. 2018Aktualizováno17. 5. 2018, 20:59|

CITIC zaplatí do několika dnů dluhy CEFC v Česku, řekl Tvrdík. J&T informaci zpochybňuje

Čínský státní konglomerát CITIC Group zaplatí v řádu dní české bance J&T Bank 450 milionů eur (11,5 miliardy korun), které jí dluží CEFC China Energy. V rozhovoru pro server Seznam Zprávy to řekl místopředseda představenstva evropské CEFC Group Company Jaroslav Tvrdík. Jeho informace ovšem zpochybnila sama J&T Private Investments.
9. 5. 2018|

„Nikdo už nepracuje.“ Čínská CEFC údajně nevyplácí mzdy a nabízí odstupné, když lidé sami skončí

Zadlužený čínský konglomerát CEFC China Energy již dva měsíce nevyplácí mzdy zaměstnancům a nabízí jim odstupné za dobrovolné ukončení pracovního poměru. Agentuře Reuters to řekly zdroje blízké firmě. CEFC má více než 30 tisíc zaměstnanců. Zástupce ředitele divize pro mezinárodní výzkum Čuang Ťien-čung nicméně minulý měsíc uvedl, že firma možná polovinu pracovních míst zruší.
4. 5. 2018|

Zadlužená čínská firma CEFC, která investovala i v Česku, chystá propustit až polovinu zaměstnanců

Zadlužený čínský konglomerát CEFC, který je aktivní i v České republice, možná propustí polovinu ze svých třiceti tisíc zaměstnanců. Na energetické konferenci v Šanghaji to ve středu uvedl zástupce ředitele divize CEFC pro mezinárodní výzkum Čuang Ťien-čung.
25. 4. 2018|

Čínská firma CITIC chce dokončit investice CEFC v Česku. Založí společný podnik

Zástupci čínských společností CITIC Group a CEFC Europe již podepsali závazné memorandum o vzniku společného podniku. CEFC Europe by v něm měla podíl 51 procent. Vedení společnosti CITIC Group plánuje dokončit všechny dosavadní investice CEFC Europe v České republice a v plánu má začít i s novými projekty. Po středeční schůzce prezidenta Miloše Zemana s delegací CITIC Group to přiblížil hradní kancléř Vratislav Mynář.
19. 4. 2018Aktualizováno19. 4. 2018, 14:50|
Události komentáře

I kdyby CITIC byl minoritním akcionářem v CEFC, jako státní firma bude rozhodovat, tvrdí sinoložka

Ve středu manažeři čínské státní firmy CITIC jednali na Hradě, ve čtvrtek je v plánu setkání s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO). Firma by se měla stát akcionářem čínské skupiny CEFC, která v tuzemsku investovala. Podle sinoložky Olgy Lomové současné čínské vedení nastoupilo cestu centralizace aktivit včetně zahraničních investic. I kdyby se proto stal CITIC jenom minoritním akcionářem v CEFC, bude jeho hlas při řízení rozhodující, podotkla v Událostech, komentářích.
19. 4. 2018|

Čínská rozvojová banka zachraňuje CEFC. Odrazuje věřitele od žalob

Čínská rozvojová banka (CDB) jedná s věřiteli a držiteli dluhopisů o narůstajícím dluhu konglomerátu CEFC China Energy. Banka po věřitelích chce, aby na CEFC nepodávali žaloby, nestahovali své úvěry a společnosti tak umožnili normálně fungovat. Agentuře Reuters to sdělily zdroje obeznámené se situací.
3. 4. 2018Aktualizováno3. 4. 2018, 12:59|