TÉMA

Radka Maxová

V ANO končí další europoslankyně. Dlabajová už nebude za hnutí kandidovat

Europoslankyně Martina Dlabajová nebude za ANO příští rok kandidovat do europarlamentu, řekla Deníku. Poukázala na sbližování ANO a SPD. Nepřemýšlí o tom, že by usilovala o znovuzvolení za jinou stranu nebo jinak zůstala v evropské politice, dodala. O tom, že nebude za ANO kandidovat, v tomto týdnu informovala také europoslankyně Dita Charanzová. Nesouhlasí s nynějším konzervativním a národoveckým směřováním hnutí, řekla.
21. 6. 2023|

Odhalení čínských policejních stanic vztahy Německa s Pekingem nezmění, míní europoslanci

„V minulých letech jsme viděli rychlý nárůst čínských mezinárodních represí. Jejich představitelé zastrašují, sledují a vyhrožují kritikům čínského režimu po celém světě, aby je umlčeli,“ řekla ředitelka neziskové organizace Safeguard Defenders Laura Harthová. Jednotlivé členské státy už působení čínských zámořských stanic začaly vyšetřovat. Čeští europoslanci se však domnívají, že shoda na společném postupu vůči Číně bude složitá.
19. 12. 2022|

Policie provedla razii v sídle Evropského parlamentu. Kailisová i její příbuzní mají zmražený majetek

Bruselská policie v pondělí opět zasahovala v sídle Evropského parlamentu (EP) v souvislosti s vyšetřováním podezření z korupce, uvedl web Politico. Korupční skandál otřásá Evropským parlamentem od pátku. Několik současných či bývalých pracovníků čelí podezření, že výměnou za peněžité i jiné dary sloužili zájmům Kataru. Ve vazbě je podle médií i řecká europoslankyně a místopředsedkyně EP Eva Kailisová, která byla údajně v neděli formálně obviněna z korupce. Řecký úřad pro boj proti praní špinavých peněz oznámil, že Kailisové zmrazil veškerý majetek, opatření se vztahuje i na její příbuzné.
12. 12. 2022Aktualizováno12. 12. 2022, 21:44|

Europoslankyně Maxová opouští hnutí ANO, odklonilo se podle ní od původních idejí

Europoslankyně Radka Maxová odchází z hnutí ANO. Maxová patřila k zakládajícím členům v současnosti nejsilnějšího politického uskupení v Česku. Deníku N řekla, že se hnutí odklonilo od původních idejí a převládají v něm marketingové zájmy. Výhrady má k jeho sociální politice a vadí jí, že hnutí už nestojí o její názory. Poslankyní Evropského parlamentu Maxová zůstane. Premiér a předseda ANO Andrej Babiš v sobotu Maxovou nepřímo označil za kariéristku a její odchod přivítal.
3. 10. 2020Aktualizováno3. 10. 2020, 19:27|
OVM

Europoslankyně Maxová: Johnson se ohání tím, že chce změnit irskou pojistku. Stále od něj nic nemáme

Čeští europoslanci Radka Maxová (ANO), Luděk Niedermayer (TOP 09) i Ivan David (SPD) by umožnili Velké Británii znovu odložit brexit. Shodli se na tom v pořadu Otázky Václava Moravce. Maxová kritizovala, že britský premiér Boris Johnson nesouhlasí s irskou pojistkou, zároveň však stále nepředložil žádné alternativní řešení. Termín brexitu je nyní stanoven na 31. října.
29. 9. 2019|
Události komentáře

Podle Zahradila nemusí být předseda Evropské komise z nejsilnější frakce, Weber prý v kampani zklamal

Po volbách do Evropského parlamentu se pomalu začínají rozbíhat jednání o složení jednotlivých frakcí a také o tom, kdo stane v čele nové Evropské komise. V Česku kandidoval i jeden takzvaný spitzenkandidát – lídr ODS Jan Zahradil. Ten ale paradoxně podporuje premiéra Babiše v tom, že by měla mít právo vybrat si svého kandidáta Evropská rada. „Měl by to být kompromisní kandidát, který bude přijatelný pro všechny a vůbec nemusí být z té nejsilnější politické frakce Evropského parlamentu,“ uvedl Zahradil v Událostech, komentářích.
28. 5. 2019|
Interview ČT24

Maxová: Podpořme rodiny i jinak než rodičovskou. Přemýšlíme o snížení DPH na dětské potřeby

Zvýšit rodičovský příspěvek všem rodičům by bylo podle předsedkyně výboru pro sociální politiku Radky Maxové (ANO) pochopitelné, ale nezodpovědné. Vláda musí brát ohledy na předpokládaný hospodářský růst, který mírně zpomaluje. Rodiny chce ale podpořit i jinak, třeba snížením DPH na potřeby pro děti. Maxová to uvedla v pořadu Interview ČT24.
3. 4. 2019|

Nižší důchody žen by mohl srovnat společný vyměřovací základ pro partnery

Ve snaze srovnat v budoucnu penze žen a mužů bude důchodová komise rozpracovávat hned několik možných řešení. Mimo jiné zvažuje společný vyměřovací základ pro partnery nebo fiktivní vyměřovací základ pro ty, kteří pečují o děti. Projednávané změny se mají týkat až budoucích důchodců, na návrhy, které by se dotkly nynějších seniorů, teprve dojde.
22. 3. 2019Aktualizováno22. 3. 2019, 20:06|

Opětovné proplácení prvních dnů nemoci může být kvůli elektronickým neschopenkám až o půl roku odloženo

Kvůli chystanému půlročnímu odkladu elektronických neschopenek na 1. leden 2020 hrozí i stejný odklad obnovení proplácení prvních tří dnů nemoci. České televizi to řekla šéfka sociálního výboru sněmovny Radka Maxová (ANO). Hnutí ANO požaduje zavedení obou kroků současně a odklad žádají i pravicové strany. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) na jednání výboru připustila, že e-neschopenky stát nezavede podle plánu od 1. července, ale až od 1. ledna.
21. 3. 2019|
Události komentáře

Růst rodičovské a důchodů by mohla podpořit i opozice. Ne ale variantu domluvenou na koaliční radě

Růst důchodů nebo rodičovské by mohla podpořit i opozice. V Událostech, komentářích to připustil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Odmítl však, že by v úvahu přicházela podpora varianty navýšení dávek, na které se v pondělí dohodla koaliční rada. Od ní ovšem dávají ruce pryč i obě vládní strany.
20. 3. 2019|
Události komentáře

Na naše důchody nebude, bojí se senátor – Husákovo dítě. Stát má velké rezervy, brání systém poslanec ČSSD

Generace Husákových dětí nebude mít podle jednoho z nich, senátora Marka Hilšera (MHS), dostatečné důchody, pokud se s celým důchodovým systémem okamžitě něco neudělá. Řekl to v debatě zákonodárců v Událostech, komentářích. Podle poslance ČSSD Romana Sklenáka jsou ale takové obavy neopodstatněné. Míní, že Česko má rezervy v tom, kolik peněz na důchody dává.
23. 2. 2019|
Události komentáře

ČSSD s námi návrhy neprodiskutovala, proto neprošly, tvrdí Radka Maxová z ANO

I když Česku zřejmě nehrozí kvůli proplácení obědů a životnímu minimu pád vlády, neúspěch návrhů sociální demokracie v pondělním hlasování vzbudil nezastírané emoce. Zatímco ČSSD trvá na tom, že jde o nutná opatření, ANO si stěžuje, že s ní koaliční strana návrhy řádně neprodiskutovala. Opozice je pak přesvědčena, že jde pouze o přetahování vládních partají o to, kdo bude moci změny prohlásit za svoji zásluhu. O koaliční rozmíšce diskutovali zástupci politických stran v Událostech, komentářích.
9. 1. 2019|
Volby 2017

Řešit trh práce přes školy, nebo Ukrajince? Když chci lidi, tak je pořádně zaplatím, říká Marksová

Nezaměstnanost v Česku se dostala na nejnižší úroveň za téměř dvacet let. Řada podniků si už ale stěžuje, že je těžké sehnat na trhu práce lidi. Problém by bylo možné řešit změnami ve školství nebo usnadněním přístupu zahraničních pracovníků na tuzemský trh, zaznívalo od hostů předvolební debaty České televize na téma Sociální politika a zaměstnanost, kteří zastupují subjekty kandidující do Poslanecké sněmovny v říjnových volbách, a jejich volební potenciál jim dává šanci na úspěch. Podle ministryně práce a sociálních věcí a kandidátky ČSSD Michaely Marksové je třeba lidi především důstojně zaplatit.
22. 9. 2017Aktualizováno23. 9. 2017, 20:40|
Volby 2017

Skopeček z ODS kritizuje porodné: Úplatkem počty dětí nezvýšíme

Navyšování porodného představuje neefektivní úplatek, který nemá na počet narozených dětí vliv. V předvolební debatě věnované sociální politice to prohlásil občanský demokrat Jan Skopeček. Reagoval tak na předvolební slib sociální demokracie, která chce zvýšit porodné na patnáct tisíc.
22. 9. 2017Aktualizováno23. 9. 2017, 20:35|
Volby 2017

U důchodů se nelze spoléhat na první pilíř, říká Maxová z ANO. Politici navrhují změny systému

Penzijní systém potřebuje úpravy, shodli se kandidáti napříč politickým spektrem v rámci předvolební debaty České televize na téma Sociální politika a zaměstnanost. Na reformě musí být konsenzus mezi stranami, uvedla kandidátka ANO Radka Maxová. Politici v řadě případů upozorňovali, že jen první pilíř nestačí a lidé musí také sami spořit.
23. 9. 2017Aktualizováno23. 9. 2017, 20:31|