TÉMA

Útok USA na Sýrii

Válka v Sýrii

Jsme připraveni spolupracovat s USA na řešení syrské krize, říká Lavrov

Moskva je připravena spolupracovat se Spojenými státy na řešení krize v Sýrii. Podle ruských tiskových agentur to uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Rusko před časem odsoudilo Washington za ostřelování syrské letecké základny Šajrát, které označilo za akt agrese.
29. 4. 2017|
Válka v Sýrii

Asad si podle Mattise nepochybně ponechal chemické zbraně

Režim syrského prezidenta Bašára Asada si nepochybně ponechal ve výzbroji chemické zbraně. Po jednání s izraelským ministrem obrany Avigdorem Liebermanem to prohlásil jeho americký protějšek James Mattis. Západní země viní Damašek z odpovědnosti za útok sarinem na město Chán Šajchún v severosyrské provincii Idlib, kde na začátku dubna zemřelo přes 80 lidí.
21. 4. 2017|
Interview ČT24

Vondra: Obama, to byly jen krásné řeči. Trump na rozdíl od něj jedná

Spojené státy v pátek ráno odpálily 59 střel s plochou dráhou letu na leteckou vojenskou základnu Šajrát v Sýrii. Byla to odvetná reakce na úterní chemický útok v provincii Idlib. Americký prezident Donald Trump tak dal podle bývalého velvyslance v USA Alexandra Vondry jasné varování činem. „Za Baracka Obamy to byly samé krásné řeči, ale 'skutek utek'. Trump mě v systému mezinárodních vztahů zatím nezklamal,“ komentoval počínání Trumpa na mezinárodní scéně Vondra v pořadu Interview ČT24.
12. 4. 2017|