TÉMA

Chemie

Vědci pracují na „matce všech repelentů“. Nasadí feromony

Klíšťata se bojí mravenců, ukázal nový výzkum. Vědce také rovnou napadlo, jak toho využít – otestovali mravenčí feromony jako repelent proti nebezpečným parazitům.
14. 4. 2024|

Umělá inteligence upravila pivo. Experti novou variantu ocenili

Pivo by mohlo být ještě lepší než v současnosti, věří belgičtí vědci. A vymysleli plán, jak to udělat – umělá inteligence vyhodnotila statisíce recenzí piv a dokázala z nich zjistit, jaké chemické látky lidé vnímají jako nejchutnější. Nápoj, který na základě tohoto modelu vznikl, pak lidem skutečně chutnal.
27. 3. 2024|

KVÍZ: Jak dobře znáte Mendělejevovu tabulku prvků? Před 155 lety vznikla její první podoba

Ruský chemik Dmitrij Ivanovič Mendělejev zveřejnil 6. března 1869 v časopise Ruské chemické společnosti práci „Vztah vlastností prvků k atomovým hmotnostem“ o periodickém zákonu chemických prvků. Mendělejev tehdy známé chemické prvky seřadil do tabulky. Nyní je v ní už 118 prvků, z nichž přes devadesát se přirozeně vyskytuje na Zemi, zbylé byly připraveny uměle. Znalosti o ní lze otestovat v našem kvízu.
6. 3. 2024|

Dvaatřicet zdravotních problémů. Vědci popsali, s čím je spojená konzumace ultrazpracovaných potravin

Potraviny, které jsou silně mechanicky, a zejména chemicky zpracované, mají obrovské množství negativních zdravotních účinků. Nová studie shromáždila spoustu důkazů, které říkají, proč se takovému jídlu raději vyhnout.
1. 3. 2024|

Velká zpráva o „věčných“ chemikáliích. Vědci popsali, v jakých potravinách jsou nejčastěji

Chemické látky známé pod zkratkou PFAS nebo také jako „věčné“ chemikálie, jsou spojené s množstvím zdravotních problémů. Vlády se je snaží omezovat, ale přesto stále zůstávají v životním prostředí. Nový výzkum teď popsal, jakou potravou se do lidského organismu dostávají.
22. 2. 2024|

HHC zkoušet opatrně a po pětadvaceti, říká slavný český chemik. Prosazuje regulaci, u konopí legalizaci

Co se děje v těle po požití HHC či THC? Jen málokdo to ví lépe než český chemik Lumír Ondřej Hanuš. V pořadu Hyde Park Civilizace mluvil nejen o tom, jak tyto chemikálie fungují, ale také jestli by podpořil jejich legalizaci, nebo zákaz.
17. 2. 2024|

Fluorové vosky na běžky by se měly úplně zakázat, doporučují čeští vědci

Čeští odborníci volají po tom, aby i rekreační běžci na lyžích používali bezfluorové vosky. Fluorované látky v dosud běžně užívaných voscích jsou nezničitelnými škodlivými chemikáliemi, které kontaminují cenné přírodní oblasti, uvedl Tomáš Cajthaml z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.
18. 1. 2024|

Na Enceladu je kyanovodík, dokázala analýza. Jde o další náznak, že tam může být život

Enceladus je malý, vzhledem nepříliš atraktivní měsíc, který obíhá kolem Saturnu. Hnědá koule o průměru pět set kilometrů je ale jedním z nejlepších adeptů na životem obydlený svět ve Sluneční soustavě. NASA teď přinesla další silné nepřímé důkazy pro možnou existenci života na tomto tělese.
15. 12. 2023|

Glyfosát přestává účinkovat. Stále víc plevelů si proti němu buduje odolnost

Desítky let let fungoval glyfosát jako spolehlivá zbraň proti rostlinným škůdcům, která zemědělcům umožňovala zvyšovat výnosy při pěstování kukuřice nebo sóji. To se ale změnilo. Nová studie upozorňuje na již dříve evidovaný trend, kdy známý herbicid na plevel přestává působit.
11. 12. 2023|

Nobelovu cenu za chemii dostali objevitelé kvantové tečky

Nobelovu cenu za chemii letos dostali vědci Moungi Bawendi, Louis Brus a Alexej Jekimov za objev a vývoj kvantových teček – nanočástic, které jsou natolik malé, že jejich velikost ovlivňuje jejich vlastnosti.
4. 10. 2023|

Vědecké Nobelovy ceny už nedostávají geniální jedinci. Výběr z týmů je ale kontroverzní

Udělování Nobelových cen za fyziku, chemii či fyziologii a lékařství vyvolává v posledních letech stále častěji kontroverzní reakce a rozhořčení nad tím, kdo byl vyznamenán a komu bylo ocenění upřeno. Jedním z problémů je, že většina vědeckého výzkumu v současnosti probíhá ve velkých týmech odborníků, podle pravidel ale mohou být ve vědeckých oborech vyznamenány zároveň pouze tři osobnosti. Doba, kdy osamocený génius zvolá „heuréka“ a změní tím svět, je ovšem dávno pryč – pokud někdy vůbec existovala, říká podle CNN astrofyzik a bývalý prezident britské Královské společnosti Martin Rees.
3. 10. 2023|
Doporučujeme

Webbův dalekohled našel 1350 světelných let od Země molekulu zásadní pro vznik života

Mezinárodní tým vědců využil data získaná vesmírným Webbovým dalekohledem a poprvé objevil molekulu známou jako methylkationt (CH3+) u cizí hvězdy. Astronomové ji našli v mladém hvězdném systému vzdáleném asi 1350 světelných let od Země v mlhovině v Orionu, mohutném oblaku prachu a plynu, kde se rodí obrovské množství nových hvězd.
28. 6. 2023|

V Tel Avivu opět protestuje asi dvě stě tisíc lidí proti vládní justiční reformě

V Izraeli se v sobotu opět demonstruje proti justiční reformě prosazované vládou premiéra Benjamina Netanjahua. Podle odhadu místních médií se jen v Tel Avivu sešlo na 200 tisíc lidí. V tomto městě se protesty konají už 17. týden, tedy od začátku ledna. Proti sérii zákonů, které mají dát vládě větší pravomoc při jmenování soudců a omezit pravomoce nejvyššího soudu, v sobotu podle serveru The Times of Israel protestovali Izraelci na 150 místech v zemi.
29. 4. 2023|

Jak vyrobit mumii. Egyptologové našli ve starověké dílně precizní návody

Tajemství starověkých egyptských balzamovačů a mumifikátorů bylo odhaleno. Vědci se díky novému objevu skvěle zachovalé dílny podívali do zákulisí tohoto podnikání.
2. 2. 2023|

Tempo vědeckého pokroku se zpomaluje. Nejvíc ve fyzikálních vědách

Podle ve středu zveřejněné analýzy milionů výzkumných prací a patentů se tempo převratných vědeckých objevů a technologických inovací zpomaluje – a to přesto, že celkové množství nových poznatků neustále roste.
6. 1. 2023|

Vědci by měli více mluvit s veřejností. Změny od ní přicházejí častěji než od politiků, zaznělo ve Fokusu Václava Moravce

Zdravotní krize, klimatická krize, krize potravinářská. S čím si vědci poradí a na co je lidský mozek krátký? V pořadu Fokus Václava Moravce diskutovali odborníci na téma Věda jako spása. Pozváni byli molekulární biolog Marián Hajdúch, strukturní virolog Pavel Plevka, odbornice na enviromentální chemii Jana Klánová, bioklimatolog Miroslav Trnka, agroekoložka Milada Šťastná a rostlinný genetik Karel Říha.
18. 10. 2022|

„Věčné chemikálie“ by nemusely být navždy. Vědci našli způsob, jak je snadno rozložit

Nový výzkum našel pomyslnou Achillovu patu látek označovaných jako věčné sloučeniny. Vědci je dokázali pomocí poměrně jednoduchého a levného procesu rozložit na neškodné látky, popsali v nové studii, která vyšla v žurnálu Science.
16. 10. 2022|

Nobelovu cenu za chemii získala trojice vědců za zjednodušení složitých molekulárních procesů

Letošními laureáty Nobelovy ceny za chemii se stali Carolyn R. Bertozziová, Morten Meldal and K. Barry Sharpless. Odborná komise rozhodla, že si ji zaslouží za svůj příspěvek k vývoji procesů, které zjednodušily funkční chemii.
5. 10. 2022|

Za popálení dětí při chemickém pokusu potrestal soud vedoucí tábora podmínkami

Dvě vedoucí příměstského tábora, na kterém se v srpnu 2019 při chemickém pokusu popálily tři děti, rokycanský okresní soud potrestal podmíněnými tresty a několikaletými zákazy pořádání táborů. Nejvážněji byla tehdy zasažena šestiletá dívka, kterou oheň popálil na 43 procentech těla. Osmiletého chlapce a stejně staré děvče oheň zasáhl na dvou a pěti procentech těla. Obžalovaným vedoucím, které se jednání soudu opět neúčastnily, hrozilo za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti až čtyřleté vězení. Rozsudek není pravomocný.
22. 7. 2022Aktualizováno22. 7. 2022, 12:43|

Jde se zpátky. Nově objevená pravěká ryba se vydala proti evoluci a vrátila se ze souše do vody

S pomocí nově objevené fosilie popsali vědci nečekaný příběh prehistorické ryby Qikiqtania. Její příbuzní patřili mezi první tvory, kteří vystoupili z vody na souš, tento druh ale zvolil opačný směr – a rozhodl se ze souše vrátit k vodnímu životu.
22. 7. 2022|

Plodnost mužů rychle klesá. Škodlivin je v jejich těle mnohonásobně víc, než je riziková hladina

Na zhoršení kvality spermatu a poklesu mužské plodnosti se z běžných látek nejvíce podepisují plasty, dioxiny a paracetamol, který je běžnou součástí léků proti bolesti. Zjistila to nová studie vědců z univerzit v Londýně a Kodani, která vyšla v časopise Environment International. Pokles plodnosti podle autorů naznačuje úzkou vazbu mezi lidským zdravím a kvalitou životního prostředí v širokém smyslu slova.
13. 6. 2022|

Základy života na Zemi mohly vznikat na lávě. Vědci podmínky napodobili v laboratoři

Kyselina ribonukleová (RNA), která byla pravděpodobně prvním genetickým materiálem pro život, se spontánně tvoří na čedičovém lávovém skle, oznámili vědci z Nadace pro aplikovanou molekulární evoluci. Takové sklo bylo na Zemi časté před 4,35 miliardy let, tedy právě v době, kdy tu život podle důkazů vznikal. A podobné materiály dodnes existují na Marsu.
8. 6. 2022|

Středozemní moře je plné chemikálií z opalovacích krémů. Ukládají se v mořské trávě

Nová rozsáhlá studie zjistila, že chemické látky, které běžně obsahují opalovací krémy, masivně unikají do vody a akumulují se v mořské trávě.
17. 4. 2022|

Nový lék na rakovinu prostaty funguje tam, kde chemoterapie selhala. Brzy může být dostupný

Česká chemička Martina Benešová spolu se svými kolegy objevila lék proti rakovině prostaty, který dává naději spoustě onkologických pacientů. Radioaktivní léčivo už schválila americká léková agentura, nyní se testuje v Olomouci. Dosavadní výsledky jsou povzbudivé, ukazují, že léčivo může prodloužit život mužům, u kterých jiná léčba, jako je například chemoterapie, selhala.
16. 4. 2022Aktualizováno16. 4. 2022, 13:18|