Obří urychlovač se zastavil kvůli výpadku elektřiny

Ženeva - Obří urychlovač částic LHC v Evropské organizaci pro jadernou energii (CERN) znovu nefunguje, tentokrát kvůli výpadku elektřiny. Laboratoř na francouzsko-švýcarském pomezí se musela přepnout na záložní zdroj energie. Podle dostupných informací nezpůsobil výpadek žádné vážné škody a provoz by měl být postupně obnoven. Na problém upozornil server The Register, kterému napsal jeden čtenář, že se nemůže dostat na většinu webových stránek organizace CERN, informoval server iDnes.cz.

K výpadku mělo dojít kolem 1:23 SEČ na vedení s napětím 18 tisíc voltů. Výpadek postihl urychlovač, hlavní řídicí počítač i další systémy, které se starají například o provoz webových stránek. Ty už jsou opět plně funkční. Přesné příčiny poruchy se zjišťují.

Postižena zřejmě nebyla asi nejcitlivější část urychlovače, hluboce zmrazené magnety, jejichž teplota byla 1,9 stupňů nad absolutní nulou. Nebylo proto nutné zahájit zdlouhavý proces jejich ochlazování.

Urychlovač přitom ještě před dvěma dny ustanovil nový světový rekord, když dodal urychleným částicím energii 1,18 teraelektronvoltů (TeV).