Preventivní užívání aspirinu může způsobit vnitřní krvácení

Londýn/Praha - Aspirin by neměl být užíván jako prostředek jak se vyvarovat infarktu, pokud pacient netrpí zjevným kardiovaskulárním onemocněním. Vyplývá to ze zprávy DTB (Drugs and Therapeutics Bulletin). Podle studie aspirin nezajistí prevenci před kardiovaskulárními problémy, a naopak může zapříčinit vážné případy vnitřního krvácení. Informuje o tom web BBC. Lékaři by proto měli zkontrolovat stav všech pacientů, kteří v současné době berou aspirin preventivně.

Předseda Královského sdružení praktických lékařů Steve Field uvedl, že DTB je pro lékaře výborným zdrojem nezávislých informací. „Královské sdružení praktických lékařů bude podporovat návrh DTB, aby byla současná pravidla o předepisování aspirinu novelizována a pacienti, kteří aspirin užívají preventivně, aby byli vyšetřeni,“ uvedl.

Aspirin užívaný v nízkých dávkách je mezi pacienty, kteří například prodělali infarkt, široce rozšířeným prostředkem prevence před dalšími kardiovaskulárními onemocněními. Tento postup, známý jako sekundární prevence, je osvědčený a potvrzený svými pozitivními výsledky.

Jenže tisíce lidí věří tomu, že užíváním aspirinu se ochrání před kardiovaskulárními problémy, aniž měli ale kdykoliv dříve problémy se srdcem nebo oběhovým systémem. Například podle loňského výzkumu univerzit v Nottinghamu a Sheffieldu by měli lidé ve středním věku denně užívat aspirin, právě kvůli prevenci infarktů.