K ISS odstartovala loď Sojuz i s vesmírným turistou

Bajkonur (Kazachstán) - Z ruského kosmodromu Bajkonur úspěšně odstartovala ruská kosmická loď Sojuz TMA-16, která směřuje k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Spojit by se s ní po dvoudenním letu měla v pátek. Tříčlennou posádku Sojuzu tvoří profesionální kosmonauti Rus Maxim Surajev a Američan Jeffrey Williams. Spolu s nimi letí na vesmírnou misi jako sedmý vesmírný turista kanadský miliardář a zakladatel světoznámého Slunečního cirkusu Guy Laliberté.

Astronauti Surajev a Williams, kteří vystřídají na ISS své krajany Gennadije Padalku a Michaela Barrata, se budou s ostatními kolegy podílet na dostavbě amerických a ruských segmentů stanice.

Laliberté se nebude na rozdíl od svých předchůdců zabývat na ISS vědeckými experimenty, ale chce cesty do vesmíru využít k tomu, aby upozornil na rostoucí problémy s pitnou vodou na světě. Na ISS chce také uspořádat filantropické představení. Jako člověk patřící do zábavního průmyslu, jak sám o sobě řekl, se ale také bude snažit své kolegy v kosmické stanici bavit a zpříjemnit jim pobyt ve vesmíru.

Původně se už neměl žádný neprofesionální kosmonaut na ISS podívat. Stanice je od května obsazena stálou šestičlennou posádkou a pro turistu by tam už nebyl prostor. Ruská vesmírná agentura Roskosmos chce přesto v budoucnu lety na orbitální komplex nabízet, když se opět uvolní místo.