NASA odložila start Discovery kvůli nepřízni počasí

Mys Canaveral (USA) - Kvůli nepříznivému počasí odložila NASA dnešní start raketoplánu Discovery k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Znovu se o něj pokusí ve středu v 07:10 SELČ. Nejméně o den se tak posunul odlet pětistého člověka do kosmu. Řízení letu odvolalo dnešní start jen několik minut před vypuštěním raketoplánu, které bylo plánováno na 07:36 SELČ. Čekalo do poslední chvíle, zda déšť a blesky, které v noci na dnešek zasáhly okolí Kennedyho vesmírného střediska na floridském mysu Canaveral, neustanou. Bouřka sice začala slábnout, ne však dostatečně rychle, aby bezpečnostní standardy umožnily v určený čas vypustit raketoplán na cestu k oběžné dráze.

„Stroj i řízení s námi spolupracovaly, místní počasí bohužel ne. Musíme to pro dnešek zrušit a zkusíme to zítra,“ oznámil sedmičlenné posádce Discovery ředitel startu Pete Nickolenko. Pravděpodobnost, že počasí bude ve středu pro start příznivé, je podle meteorologů NASA 70 procent. 

Discovery má ve vesmíru pobýt 13 dní; z nich devět u ISS. Na stanici dopraví více než sedm tun zásob a vybavení. Bude mezi nimi i šest myší, na nichž se bude testovat vliv stavu beztíže na lámavost kostí, jež trápí astronauty. Tito hlodavci budou po člověku teprve druhými savci, kteří budou dlouhodobě pobývat na orbitální stanici. Na Zemi se mají vrátit v listopadu s příští misí raketoplánu.
 
Posádku Discovery tvoří šest mužů a jedna žena. Americký pilot Kevin Ford se na své první vesmírné misi stane pětistým člověkem, který překročí práh atmosféry a podívá se do kosmu. Jeho kolegyně Nicole Stottová, která rovněž zamíří do vesmíru poprvé, zase vystřídá ve stálé posádce ISS Tima Kopru. Ten na stanici přiletěl minulý měsíc s raketoplánem Endeavour. 

Astronauti mají v plánu vystoupit třikrát do volného prostoru. Během „vesmírných vycházek“ například nainstalují na ISS novou nádrž s tekutým čpavkem, jež je součástí chladicího systému stanice.