Magalhaes svými výpravami dokázal, že je Země kulatá

Praha - Ještě na konci 15. století byli upalováni ti, kteří si mysleli, že je Země kulatá. Obecně totiž mezi lidmi panoval názor, že je placatá jako deska, na jejímž okraji voda padá do obrovských jeskyní, nebo je ohraničena jakýmsi plotem. Kulatost modré planety definitivně potvrdila až výprava portugalského mořeplavce ve španělských službách Fernaa de Magalhaese. Magalhaes, známý též jako Ferdinand Magellan či Fernando de Magallanes, byl během cesty zabit. Objevil též průliv mezi Atlantikem a Tichým oceánem. Jeho výprava významným způsobem přispěla k rozšíření geografických vědomostí a poprvé bylo možné poměrně přesně určit rozměry Země.

První úspěšná cesta kolem světa začala v srpnu 1519 ve španělské Seville. Sestávala z lodí Trinidad, San Antonio, Concepción, Santiago a Victoria. Výprava hledala průliv do Pacifiku, což se jí podařilo v říjnu 1520 u mysu Jedenácti tisíc panen. Průliv byl kapitánem pojmenován Kanál všech svatých, ale námořníci mu říkali Magalhaesův průliv. Asi šest set kilometrů dlouhý průliv zdolali za osmatřicet dní. Mezitím se ale od výpravy oddělila loď San Antonio, která se vrátila do Španělska. Zbývající tři lodi vypluly do oceánu, který Magalhaes pojmenoval Tichým oceánem. Výpravu dokončil Bask Juan Elcano, přičemž do Sevilly se vrátila jen jedna z pěti lodí. Celá cesta trvala tři roky a sedmadvacet dní.

Námořníci jedli suchary a hovězí kůži

Rozhovor s Josefem Opatrným (zdroj: ČT24)

„Jedli jsme suchary, vlastně už prach s červy smíchaný a vodu žlutou, až shnilou jsme pili mnoho dnů, a také hovězí kůži jsme jedli, která byla podložena pod ráhny,“ zapsal si do deníku kronikář výpravy. Až po třech měsících dorazil zbytek na kost vyhublých námořníků k Ostrovům zlodějů, dnešní Mariany. Odtud se Magalhaes vydal více na západ. Proto později stanul jako první Evropan na Filipínách. Ty se mu však staly osudnými. Na ostrově Mactan se zapletl do sporu místních vládců a v dubnu roku 1521 se v jedenačtyřiceti letech stal obětí otrávených šípů. „Zabili naše zrcadlo, naše světlo, útěchu naši a opravdového vůdce,“ napsal kronikář.

Po Magalhaesově smrti zavládl ve výpravě chaos, střídalo se velení a loď Concepción byla spálena. Ostatní dvě lodi dopluly na Borneo a v listopadu 1521 se dostaly k Molukám, vytouženým „ostrovům koření“. Obě lodi byly naplněny kořením až po okraj, rozpadající se loď Trinidad se ale od výpravy oddělila. Victoria s Elcanem vyrazila na zpáteční cestu a v září 1522 přistála ve Španělsku.

Výprava trvala tři roky

„Výprava trvala tři roky, svět po ní získal zcela novou dimenzi. Na další obeplutí kolem Země museli lidé čekat dalších padesát let. To byla potom Drakeova výprava, která byla vlastně omylem. Drake se rozhodl zopakovat Magalhaesovu výpravu, protože byl nucen obavami, že ho Španělé odchytí a zlikvidují. Nikdo se dobrovolně do takové výpravy nehnal,“ podotkl iberoamerikanista Josef Opatrný.

Magalhaesovu výpravu s úspěchem zopakoval v letech 1577-1580 Angličan Francis Drake. Fernando de Magalhaes se narodil asi na jaře 1480 ve vesnici Sabrosa na severu Portugalska. V deseti letech mu zemřeli rodiče. Studoval v Lisabonu astronomii a geografii. Na moře se Magalhaes poprvé dostal v pětadvaceti letech, kdy byl poslán do Indie.

  • Magalhaesova výprava autor: ČT24, zdroj: www.google.com
  • Magalhaesova výprava autor: ČT24, zdroj: www.google.com