Čeští vědci přišli na to, jak rostliny hospodaří s hormony

Praha - Letošní rok je pro české experimentální botaniky mimořádně příznivý, jejich objevy získaly respekt i ve světě. Čeští odborníci dokázali popsat jeden z principů, jak rostlina dokáže hormony držet na uzdě. Poznání hormonálního systému rostlin může ovlivnit budoucnost zemědělství. Praha se navíc na několik dní stala centrem výzkumu rostlinných hormonů. Probíhá tu mezinárodní konference, které se účastní špičky oboru.

Hormony ovlivňují celý vývoj rostliny. To, jestli květina rozkvete, jak bude rozvětvená, jak zakoření, že kořeny rostou dolů… To všechno jsou procesy, které jsou regulovány rostlinnými hormony. Čeští vědci z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd spolu se svými kolegy z Belgie objevili dosud nepopsanou cestu, jak rostlina hormony udržuje v rovnováze. 

Přišli na to, že rostlinné hormony hlídá bílkovina PIN5. Dalo by se jí říkat také lovec nadbytečných hormonů. Problém nastane, když se lovecká bílkovina ztratí, nebo je jí naopak příliš mnoho. 

Reportáž Vladimíra Kořena (zdroj: ČT24)


Pokud totiž nemá rostlina hladinu hormonů v rovnováze, je to na ní zpravidla hned vidět. Většinou si ale dovedou rostliny s hormony dobře poradit. Pokud se vědcům díky objevu podaří zvládnout manipulaci s hladinami hormonů, může to zásadně změnit třeba pěstitelství. Šlechtitelé totiž díky tomu budou moci regulovat, jak budou například rostliny rozvětvené tak, aby to bylo co nejvýhodnější pro zrání plodů.