Astronauté vystoupili z ISS, aby připevnili solární panely

Houston (USA) - Astronauté, které na oběžnou dráhu vynesl raketoplán Discovery, dnes poprvé vystoupili z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) do volného prostoru, aby na orbitální komplex namontovali nosník s posledním párem solárních panelů a připravili je na rozvinutí. Zpět na palubu stanice se mají Steven Swanson a Richard Arnold vrátit po 6,5 hodinách.

Posádka raketoplánu, který přistál u ISS před dvěma dny, přemístila nosník ve středu pomocí robotického ramene z útrob Discovery k místu jeho uchycení. Dvojice Američanů bude mít za úkol 14 metrů dlouhý a 14 tun vážící segment připojit k pravé straně ISS. Poté odstraní zámky, které drží solární panely, aby 35 metrů dlouhá křídla mohla být v pátek roztažena.

ISS v tuto chvíli zdobí šest slunečních kolektorů. Rozvinutím poslední dvojice se zkompletuje jejich počet na osm - čtyři na každé straně vesmírného komplexu. NASA je potřebuje k zajištění dostatečných dodávek energie pro plánované květnové rozšíření stálé posádky stanice ze tří astronautů na šest a zahájení plného vědeckého provozu.

„Vycházek“ bude oproti předpokladům méně

Dnešní výstup je první „vesmírnou vycházkou“ z plánovaných tří. Původně měli astronauté z Discovery vyjít do volného prostoru čtyřikrát, kvůli opakovaným odkladům startu, které let zpozdily o více než měsíc, ale musel NASA misi raketoplánu zkrátit. Discovery musí opustit ISS před koncem března, než k ní přiletí ruská loď Sojuz s novými členy posádky a americkým vesmírným turistou.