Praha se v budoucnu zřejmě stane sídlem kontrolního úřadu systému Galileo

Praha - Metropole České republiky se výrazně přiblížila možnosti hostit dozorčí úřad navigačního systému Galileo. Vyplynulo tak ze závěru 10. evropské meziparlamentní vesmírné konference (EISC). Po skončení dvoudenního jednání to dnes uvedl vládní zmocněnec pro kandidaturu ČR na sídlo úřadu Karel Dobeš. Jediným opravdu vážným soupeřem je Slovinsko.

Šance Česka zvýšilo také doporučení Evropské komise z roku 2003 umísťovat některé nové instituce v nových členských zemích unie a také fakt, že parlamentní delegace dnes vzala na vědomí kandidaturu Prahy jako sídla kontrolního úřadu Galilea.

Výhodou ČR je podle Dobeše i plnoprávné členství země v Evropské kosmické agentuře (ESA). Česko vstoupí do ESA v lednu a členství jej přijde na 130 milionů korun ročně. Podle závěrů konference by se měly nové členské státy podílet na „průmyslových a institucionálních záležitostech v oblasti kosmonautiky“.

Předseda pražské konference Pavel Hojda vyjádřil naději, že se v dohledné době stanou členy konference také Slovensko, Bulharsko a Litva. Podtrhl význam letošní účastí zástupců ruského parlamentu a naopak vyjádřil lítost nad neúčastí zástupců Japonska, Číny, Indie, Kanady a USA. Přesto doufá v další rozvoj spolupráce na vesmírném výzkumu i s těmito zeměmi.

Už za 5 let má kolem Země kroužit třicítka satelitů evropského systému Galileo. Na jeho provoz bude dohlížet Itálie a Francie. Sídlo centra bezpečnosti má přijít na 3,5 miliardy eur. Rozhodnutí o jeho umístění má padnout do konce příštího roku. Pokud Česko uspěje, vláda pro něj vyhradila budovu bývalé konsolidační agentury.

Galileo
Zdroj: ČT24