České raky ohrožuje mor

Praha - Mor ohrožuje české raky. Univerzitní vědci proto vytáhli do boje proti dovezeným rakům americkým. Ti se dostali do českých toků asi před dvaceti lety a pomalu decimují původní tuzemské druhy. Přenášejí mor, vůči kterému jsou sami imunní. Vědci už odhalili některá ohniska, teď plní roli záchranářů a snaží se tyto druhy od sebe oddělit.

Pod říčními kameny si své místo našly dva nepůvodní druhy dovezené z Ameriky, raci pruhovaní a signální. Snadněji se množí, vůči moru jsou odolní, choroba jich zahubí jen mizivé procento. Vědec zabývající se raky Pavel Kozák prozradil, že tyto raky do Evropy přivezli lidé. Jejich rozšíření v evropských řekách pak bylo jen otázkou času.

Miloš Buřič z Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického Jihočeské univerzity sdělil, že při kontaktu našeho raka s tím americkým dochází v průběhu několika dnů či týdnů k masovému úhynu. V Česku jsou podle vědců čtyři ohniska račího moru, konkrétně například na Ostravsku nebo Křivoklátsku, jak sdělil Pavel Kozák.

Vědci se teď snaží české raky ochránit. Zkoumají způsob přenosu nákazy, aby zabránili jejímu šíření. Pomocí vysílaček sledují chování a pohyb ohrožených druhů. Zatím nejúčinnějším řešením jsou obyčejné zábrany, které je oddělí od sebe. „Jsme teprve na začátku, zatím se nám podařilo definovat oblasti, kde se američtí raci vyskytují,“ nechal se slyšet ředitel Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického Otomar Linhart.