Spam není jen obtížný, ale především nebezpečný

Praha - Společnost McAfee uskutečnila průzkum Po celý měsíc vystaveni spamu, při kterém skupina padesáti lidí z deseti zemí surfovala po internetu bez zajištění svých počítačů proti spamu. Jejich úkolem byly i návštěvy rizikových stránek, kam by se normální člověk nepodíval. Cílem bylo zjistit, kolik spamu takovým chováním k sobě přitáhnou. Už po první části experimentu došlo k obrovskému nárůstu nevyžádané pošty.

Úkolem spamerů je vylákat z lidí osobní data. Původně byl spam pouze nosičem reklamních dat, dnes je jeho záběr mnohem širší. „Spam nosí škodlivé kódy, přináší desinformace, slouží k podvodům a podobně. Spamy jsou lokalizované, překládané do češtiny, snaží se tvářit maximálně důvěryhodně,“ popisuje ředitel společnosti McAffe Vladimír Brož.

Účastníci tohoto experimentu obdrželi více než 104 tisíc spamových e-mailů. V přepočtu na jednoho účastníka se jednalo v průměru o 2 096 spamů, to je asi 70 nevyžádaných e-mailových zpráv denně. Z průzkumu dále vyplynulo, že v oblasti nevyžádané pošty je dominantním jazykem angličtina, následuje němčina, francouzština a španělština.

Na spamu je nebezpečná provázanost s kybernetickým zločinem, pomocí spamu se dají vylákat osobní informace a zároveň se spolu s ním šíří škodlivý kód, který je schopen napadnout a zneužít počítač a díky tomu se napadený může stát také spamerem.

„Hlavní ochranou proti spamu je dodržování základních “hygienických„ návyků u svého počítače, nesdělovat svou e-mailovou adresu na počkání, nevyplňovat různé formuláře, nenavštěvovat některé nebezpečné stránky a především používat antispamový filtr,“ doporučuje nezávislý odborník na IT bezpečnost Tomáš Přibyl.

„Dobrým vodítkem může být zadání své e-mailové adresy do vyhledávače typu Google. Kolikrát vyjede odkaz, že je adresa zveřejněna, tím se procento napadnutí spamem zvyšuje,“ radí Brož.

Spam provází počítačovou komunikaci už 30 let. První vlna nevyžádané pošty prošla sítí Arpanet, předchůdcem dnešního internetu, počátkem května roku 1978. Celosvětový podíl spamu v e-mailové poště se na počátku letošního roku pohyboval kolem 78,5 procenta proti 61 procentům v prvním pololetí 2007.

Spam
Zdroj: ČT24