Zaskočí Microsoft mobilní svět velkou aktualizací Windows?

Los Angeles - Microsoft hlásí světu, že nespí. Nyní představil první velkou aktualizaci svých mobilních Windows. Nová verze s krycím názvem Mango přinese češtinu a dalších pět set novinek, které by měly pomoci firmě dohnat konkurenci v podobě Androidu od Googlu nebo iOS od Applu.

Aktualizace má dostat Microsoft Phone zpět na dohled rozjetým konkurentům. Ode dneška si mohou vývojáři stahovat nový systém, aby pro něj mohli připravit aplikace. „Je to sice jenom aktualizace, ale troufnu si říct, že jde o nový operační systém,“ prohlásil manažer mobilních řešení Microsoftu René Keyzlar.

Mango mělo přijít už dřív

Aktualizace Windows Phone (zdroj: ČT24)

Microsoft na mobilním trhu ztrácí a analytické společnosti mu nepředpovídají světlou budoucnost jako třeba Androidu nebo iOS, který běží v iPhonech. Mango přinese jednodušší komunikaci, sdílení dokumentů nebo komfortnější hraní her. „Systém přinese nové funkce, které byly očekávány už v původní verzi, ale nepřišly. Teď by se mohla pozice Microsoftu zlepšit,“ říká redaktor portálu Mobil.cz Luděk Vokáč.

Firma se spojila s finskou Nokií, která má svou novou řadu telefonů s Windows vydat letos na podzim. Svým způsobem má popularitu zaručenou i u operátorů. „Nokie se systémem Windows jsou super, protože víc stahují data než starší operační systém Nokií,“ dodává mluvčí společnosti Vodafone Miroslav Čepický.

A zatímco tak Microsoft vydal první velký balík aktualizací, konkurence má už zavedený systém. Malé změny aktualizuje průběžně a velké přibližně jednou za šest měsíců nebo maximálně za rok. „Třeba Apple vydá jednou za rok update, který definuje novinky pro nový iPhone nebo pro celou scénu,“ vysvětluje Vokáč.

Na velké množství verzí doplácí Android. Jeho aktualizace totiž mají zpoždění u velkých výrobců, kteří pro ně musí upravit grafická prostředí telefonů.