Astronauti z Endeavouru splnili první úkol mise

Houston - Astronauti z amerického raketoplánu Endeavour dnes na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) úspěšně instalovali alfa magnetický spektrometr (AMS). Splnili tak první a zároveň jeden z nejdůležitějších úkolů svého dvanáctidenního pobytu na orbitálním komplexu. Endeavour se k ISS připojil ve středu. Spektrometr bude ovládán na dálku ze země a nevyžaduje péči astronautů na oběžné dráze.

Přístroj Alpha Magnetic Spectrometer-2 s magnetem o průměru 90 centimetrů stál dvě miliardy dolarů (přes 34 miliard korun), což z něj činí jedno z nejdražších zařízení, jaké kdy bylo vyneseno na oběžnou dráhu. Jde o kosmický detektor částic, jenž se bude po zbývající dobu existence ISS pokoušet odhalovat antihmotu a skrytou hmotu, tedy předpokládané součásti někdejšího, potažmo současného vesmíru.

Dění na ISS sledujte ZDE.

Experti z pozemního řídicího střediska mezitím zkoumají drobná poškození, která na břiše raketoplánu vznikla během pondělního startu. Riziko vždy představují rozžhavené úlomky izolační pěny, která v roce 2003 poškodila ochranný štít raketoplánu Columbia natolik, že se stroj při návratu na Zemi rozpadl.

Přistání Endeavouru se předpokládá 1. června. Poslední tečku za 30 lety provozu raketoplánů udělá počátkem července let Atlantisu.

NASA TV je k vidění ZDE.

Alfa magnetický spektrometr
Zdroj: ČT24