Průlom: Speciální implantát vrátí nevidomým část zraku

Tuebingen - Pacientům s degenerativními onemocněními sítnice svitla nová naděje. Německým lékařům se podařila průlomová operace. Pomocí speciálního implantátu dokázali vrátit nevidomému pacientovi alespoň částečně zrak. Ten patří do trojice nevidomých, kteří se přihlásili do projektu nemocnice v Tuebingenu. Všichni trpí nemocí retinitis pigmentosa. Jedná se o degenerativní onemocnění sítnice, které končívá neodvratně slepotou.

„Pokud někdo přijde s tím, že implantát slepým vrátí zrak, nemá bohužel pravdu. Funguje to spíš tak, že lidé, kteří zcela ztratili zrak, zase dokážou rozlišovat tvary. A už to je velmi vzrušující,“ říká pacient Jonathan Abro.

Lékaři umístí pod sítnici třímilimetrový čip obalený 1 500 světelnými senzory. Každý z nich vysílá elektrický signál nervovým buňkám, a ty ho předají dál do mozku. Implantát ale potřebuje nabíjení. Pod kůží proto vede tenký drátek, propojený s baterkou vně hlavy. K zachycení obrazu slouží kamera připevněná na speciální brýle.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Systém je složitý, ale první pozitivní výsledky už jsou na stole. Ne všichni nevidomí ale z objevu můžou těžit. Pokud jejich zrak utrpěl kvůli poškození mozku nebo očního nervu, implantát jim nepomůže.