Čeští vědci odhalili reaktor tokamak Compass

Praha - Čeští vědci slavnostně odhalili reaktor tokamak Compass. Akademie věd ho dostala od kolegů z Velké Británie za jednu libru. Na jednadvacetitunovém reaktoru budou vědci testovat výrobu elektřiny pomocí termojaderné fúze. Český výzkum se tak zařadí po bok světových velmocí, a pokud se pokusy vydaří, Země získá prakticky nevyčerpatelný zdroj energie.

Palivem pro tokamak je deuterium, které je obsaženo ve vodě, a tritium. Během fúze vzniká helium a obrovské množství energie.

Český tokamak je součásti druhého nejnákladnějšího projektu na světě - ITER. Je desetkrát menší než skutečný termonukleární reaktor, který vzniká ve francouzském Cadarache. „Když to vyzkoušíme na tomhle malém zařízení, můžeme lépe chápat, jak se bude chovat velký reaktor,“ řekl předseda poradního výboru EURATOM Chris Llewellyn Smith.

Cílem projektu je na Zemi umožnit stejný proces, který probíhá ve Slunci nebo hvězdách. Při něm se slučují jádra a uvolňuje se neuvěřitelné množství energie. Jaderná fúze je podle vědců bezpečná, vysoce ekologická a nevytváří téměř žádný jaderný odpad. „Štěpení jader je bezpečné, ale jejich slučování je ještě bezpečnější. A navíc, pokud se to povede, bude to znamenat palivo na miliony dalších let,“ dodal Smith.

Energie vyráběná na principu termojaderné fúze by mohla lidem začít sloužit nejdřív za 30 let. Česko slíbilo, že první pokusy na novém tokamaku proběhnou ještě do konce tohoto roku.