Sojuz nové generace se vydá na pouť k ISS

Bajkonur - Tříčlenná posádka složená ze dvou ruských a jednoho amerického astronauta se v noci na pátek vydá na cestu k mezinárodní kosmické stanici ISS. Do vesmíru posádku vynese kosmická loď Sojuz nové generace, kterou Rusko použije při ostrém startu vůbec poprvé. Velitel posádky a první pilot digitalizovaného Sojuzu Alexandr Kaleri strávil ve vesmíru čistého času bezmála dva roky, Kelly startoval do vesmíru poprvé před 11 lety. Jen čtyřicetiletý Skripočka poletí poprvé. Jejich mise potrvá víc než pět měsíců.

„Jsme velmi rádi, že můžeme spolupracovat s našimi ruskými partnery, jinak bychom se nedostali do vesmíru právě teď. Takže myslím, že je to skvělé partnerství. Jestli se chceme posunout dál, musíme opustit staré raketoplány a stavět nové stroje,“ řekl Scott Kelly.

Sojuz TMA-01M je podle ruských expertů výsledkem rozsáhlé technické inovace, kterou prošly hlavně palubní přístroje. Starší analogové řídicí aparáty nahradily nové, digitální. Vylepšený je taky systém napájení a termoregulace nebo programové vybavení. Sojuz je o 70 kilogramů lehčí a jeho konstrukce je upravená tak, aby maximálně zjednodušila výrobu.

Sojuz vyrazí do vesmíru (zdroj: ČT24)

Rusko vyrábí kosmické lodi třídy Sojuz od roku 1962. Vůbec první pilotovaný start lodi Sojuz-1 ale skončil tragicky. V dubnu roku 1967 při pokusu o nouzové přistání zahynul pilot Vladimir Komarov.