V Dejvicích se událo klání aut budoucnosti

Praha – Auta budoucnosti nebudou jezdit na benzin, naftu ani plyn. Účastníci soutěže sdružení Future Age, která probíhá v pražských Dejvicích, si myslí, že půjde o elektřinu. Právě na ni by mohla běžně jezdit auta budoucnosti. Prototypy vozidel, která už dnes ujedou dvě hodiny na jedno nabití a stokilometrovou rychlost překonají s přehledem, v soutěži představily převážně studentské týmy.

Rozšíření elektromobilů stále brání vysoké náklady. V současnosti je nejdražší baterie. Zavedení na trh by cenu výrazně snížilo. Sériové výrobě v České republice ale stále brání nedostatek nabíjecích stanic.

předseda sdružení Future Age a pořadatel soutěže Martin Grmela

„My, Česká republika jsme malinko pozadu, protože velké projekty třeba běží v západní Evropě, v Berlíně, kde do konce roku postaví přes 500 dobíjecích stanic pro elektromobily a snaží se to všemožně podporovat.“

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)

Primátor Prahy Pavel Bém se ale nevzdává. „To by měla být v budoucnosti výzva pro městské samosprávy, a to je to, o co my se budeme snažit. Tady budeme chtít finančně a technologicky podpořit,“ dodává.

Na soutěž dorazil i Kaipan

Letošní soutěže se zúčastnil i Kaipan na elektropohon. „Z dílů, které by normálně byly sešrotovány, je možno postavit stroj jako ze stavebnice a tyto díly tak vrátit do života,“ tvrdí konstruktér takového automobilu Bohumil Horák.

O titul nejznámější elektromobil se nakonec utkalo devět vozů. Hlavním kritériem výběru byla rychlost nad 30 km v hodině a doba jízdy delší než dvě hodiny. Nakonec vyhrály automobily dva. Jeden milion korun, tedy první cenu za nejzajímavější prototyp, si tak rozdělí napůl.