Výbuch v dole v Handlové zřejmě nepřežil nikdo z 20 zavalených

Banská Bystrica - Pondělní výbuch v hnědouhelném dole v Handlové nedaleko Banské Bystrice pravděpodobně nepřežil nikdo z dvacítky zavalených lidí. Záchranným týmům se povedlo objevit šest mrtvých a dnes nad ránem další dva. Záchranné práce stále pokračují, v místě neštěstí ale panují podmínky neslučitelné se životem: je tam příliš vysoká teplota, nízký obsah kyslíku a naopak velké množství oxidu uhelnatého. Jde zřejmě o největší důlní neštěstí v historii země. Vláda v čele s premiérem Robertem Ficem bude dnes rozhodovat o vyhlášení státního smutku i o finanční pomoci pozůstalým.

Záchranáři těla objevili asi 65 metrů od předpokládaného epicentra výbuchu. Z nezavalené části dolu už v pondělí vyprostili devět lidí, kteří většinou mají lehká zranění hrudníku, hlavy a končetin. Pod zemí stále zůstává uvězněno 12 lidí, s nimiž se nepodařilo navázat kontakt. Původně se mluvilo o 19 nezvěstných, z toho bylo 11 záchranářů a osm horníků. V pondělí večer ale ministr Jahnátek počet upravil na 20 nezvěstných, a to bez bližšího upřesnění nebo vysvětlení.

Podle zpravodaje ČT Ladislava Kerekeše byl v pondělí o půl deváté ráno ohlášen požár uhelného prachu ve východní šachtě dolu. Na místo dorazili záchranáři, kteří se snažili vytáhnout zraněné horníky; poté došlo k výbuchu, který přerušil telefonní spojení s lidmi v podzemí. 

Na místo neštěstí dorazil premiér Robert Fico, intervenční tým pro mimořádné situace, ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek a ministr vnitra Robert Kaliňák. Ten s sebou přivezl i přístroj, který dokáže za určitých podmínek lokalizovat živé osoby v podzemí. Na místě je i psycholog, který pomáhá rodinám horníků, a zvláštní tým, který se vedle psychické podpory snaží například urychlit postup při vyřizování nezbytných úředních úkonů.

Záchranáři se mezitím dostali do vzdálenosti asi 130 metrů od místa, kde jsou předpokládáni nezvěstní. Jak upřesnil Kerekeš, v podzemí je ale téměř nulová viditelnost a teploty dosahují až 70 stupňů Celsia.

Nevybuchl metan, ale zplodiny z hořícího uhelného prachu 

Podle generálního ředitele dolů Petera Čičmance byla pravděpodobnou příčinou neštěstí exploze zplodin nedokonalého hoření uhelného prachu. Čičmanec tak popřel původní zprávy médií, že vybuchl důlní metan. Při nedokonalém hoření mouru vzniká vodík a oxid uhelnatý, jejichž směs je výbušná. Exploze nastala ve štole ležící v hloubce 330 metrů, v níž se už od 17. června netěží. Z nezavalené části se podle mluvčí dolů Adriany Sivákové zatím podařilo dostat na povrch devět zraněných lidí. Zasáhla je tlaková vlna výbuchu asi 150 až 200 metrů od epicentra exploze. Jejich zranění si nevyžádala hospitalizaci.

„V případě důlního neštěstí, kdy došlo zřejmě k výbuchu požárních zplodin, je naděje na záchranu lidí minimální. Příslušný báňský úřad musí celou situaci důkladně vyšetřit. Potom vydá resumé, kde vysvětlí, čím byla nehoda zapříčiněna,“ řekl ve Studiu ČT24 bývalý předseda Českého báňského úřadu Roman Makarius.

Hornonitranské doly Prievidza jsou největšími hnědouhelnými doly na Slovensku. Dodávají zejména prachové hnědé uhlí elektrárně Nováky. Společnost v současnosti zaměstnává 4 100 lidí a patří k největším zaměstnavatelům v regionu. Deník Sme s odvoláním na místní horníky napsal, že v dole dlouhodobě unikal zemní plyn a horníci se obávali, že jednou vybuchne.

Na Slovensku v posledních letech došlo k několika důlním neštěstím. Letos v červnu při závalu v dolu Nováky v okrese Prievidza zemřel jeden horník; loni v květnu na dole v Nižné Slané nedaleko Rožňavy zával zabil jednoho horníka a další utrpěl vážná zranění, rok předtím zde sesuv horniny zabil také jednoho horníka. V listopadu 2006 zával v Novákách nepřežili čtyři horníci, smrtelné úrazy se staly také v dole Dolina ve Veľkém Krtíši.

Tento měsíc jde ve světě již o druhé důlní neštěstí v důsledku výbuchu metanu. Před čtyřmi dny zahynulo v dole Carminales v severokolumbijské provincii Antioquía osm horníků. V červnu si výbuch v uhelném dole na indonéském ostrově Sumatra vyžádal 28 mrtvých, týž měsíc po požáru v ilegálním jihoafrickém zlatém dole zemřelo 61 lidí.