Tymošenková chce obnovit vládní koalici

Kyjev - Ukrajinská premiérka Julija Tymošenková prohlásila, že splnila všechny podmínky pro obnovení dosavadní vládní koalice, a vyzvala prezidenta Viktora Juščenka, aby nehnal zemi k novým předčasným volbám. V tomto smyslu se vyjádřila poté, co připojila svůj podpis pod společné prohlášení Juščenka a Evropské unie ohledně Gruzie.

Dosavadní proevropsky orientovaná koalice, která vzešla z takzvané oranžové revoluce z roku 2004, se rozpadla minulý měsíc, když z ní odešla Juščenkova strana Naše Ukrajina-Národní sebeobrana, která tvořila vládní většinu s Blokem Julije Tymošenkové. Premiérčin Blok totiž ve spojení s opozicí prosadil v parlamentu omezení prezidentských pravomocí.

Oba nejvyšší představitelé, zřejmě soupeři v příštích prezidentských volbách, se také neshodli v posuzování nedávného rusko-gruzínského konfliktu kvůli separatistické Jižní Osetii. To bylo jednou z hlavních překážek pro obnovení koalice.

Dnešním podpisem pod dokument, který podporuje existenci Gruzie v původních hranicích a právo Gruzie na volbu své zahraniční politiky, podle premiérky tato překážka padla a čas ultimát Juščenkova bloku skončil.

Juščenko ruský postup vůči Gruzii odsoudil způsobem, který podle Tymošenkové ohrožoval budoucnost rusko-ukrajinských vztahů. Případné nové předčasné volby by byly už třetí za poslední tři roky. Prezident má právo je vyhlásit, pokud se parlamentní strany nedohodnou na nové koalici.

Ukrajina odmítla Putinovo obvinění o zbraních dodaných do Gruzie

Ukrajina dnes rozhodně popřela, že by v době srpnového vojenského konfliktu mezi Ruskem a Gruzií dodávala Tbilisi zbraně, jak to ve čtvrtek tvrdil ruský premiér Vladimir Putin. Šéf ukrajinské státní zbrojní společnosti Ukrspecexport Sergej Bondarčuk Putinova obvinění označil za vrcholně nezodpovědná.

Sergej Bondarčuk:

"Považuji tyto výroky za absolutně neodpovědné. Pokud by se ukrajinští experti opravdu konfliktu zúčastnili, jsem přesvědčen, že jeho výsledek (porážka Gruzie) by byl jiný."

Bondarčuk zároveň popřel tvrzení ruského listu Izvestija, že ukrajinský prezident Viktor Juščenko, osobní přítel gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho, mu prodej zbraní nařídil, když Gruzie bojovala proti Rusku a separatistické Jižní Osetii.

Bondarčuk také vyloučil, že by v době konfliktu byli v Gruzii ukrajinští odborníci, aby pomáhali zprovoznit nebo obsluhovat vojenská zařízení dodaná do Gruzie před vypuknutím války.

Ruský premiér Putin jednal v Moskvě s ukrajinskou premiérkou Tymošenkovou.
Zdroj: AP/ČTK