Nový guatemalský prezident Álvaro Colóm složil přísahu

Guatemala - Nový guatemalský prezident Álvaro Colóm, který vzešel jako vítěz z listopadových voleb, složil slavnostní přísahu a nastoupil do funkce. Colóm je prvním levicovým prezidentem této třináctimilionové jihoamerické země za poslední více než půlstoletí. V úřadu nahradí Óscara Bergera.

I přes svou politickou orientaci Colóm prohlásil, že nechce být automaticky spojován s ostatními levicovými režimy v regionu. Za svůj hlavní cíl označil boj proti chudobě. Polovina obyvatel země totiž přežívá z méně než jednoho dolaru denně a 80 procent lidí tu žije pod hranicí chudoby.

Slavnostní pondělní prezidentské přísahy se zúčastnila nejméně desítka nejvyšších představitelů latinskoamerických států. Nechyběl mexický prezident Felipe Calderón, kolumbijský prezident Álvaro Uribe nebo hlava Venezuely Hugo Chávez.

Právě levicový vůdce Chávez před ceremoniálem novinářům řekl, že Colóm může od nynějška spoléhat na Venezuelu jako na svého spojence. A to i v hospodářských otázkách, které jsou pro Guatemalu klíčové. „Dveře jsou otevřené,“ řekl Chávez.

Šestapadesátiletý Colóm, první zástupce levice v úřadu od roku 1954, ale trvá na tom, že země pod jeho vedením musí najít „vlastní cestu“, aniž by vytvářela přímé spojenectví s jinými vládami. A to včetně Chávezovy, píše agentura AP.