Výstavba nové mešity u Ground Zero budí vášně

New York - New York žije debatou o výstavbě mešity blízko Ground Zero. Na internetu, v televizi i v samotných ulicích Manhattanu se rozpoutala válka zastánců i odpůrců vzniku islámského kulturního centra nedaleko bývalého Světového obchodního centra, do kterého 11. září 2001 narazila dvě letadla. Zemřelo tehdy přes 2 700 lidí.

V ulicích New Yorku se objevilo 26 autobusů s kampaní proti výstavbě mešity nedaleko Ground Zero. Autobusy teď zdobí nápis: Proč tady? To doplňuje obrázek jednoho z letadel, které 11. září 2001 narazilo do Dvojčat a obrázek nové mešity. 

Najdou se ale i tací, kteří výstavbu mešity podporují. V newyorském metru se objevila protikampaň, která upozorňuje na diskriminaci muslimů. Proti té se ohrazuje i newyorský starosta Michael Bloomberg: „Muslimové jsou součástí Ameriky stejně jako vyznavači jiných náboženství. A můžou se v centru Manhattanu modlit stejně jako ostatní.“ 

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Vedle mešity gaybar?

Už teď existuje blízko Ground Zero mešita, výstavba té nové ale budí vášně. Muslimské kulturní centrum má přitom vzniknout dva bloky od Ground Zero. Od samotné modlitebny tak není vlastně k bývalému Světovému obchodnímu centru ani vidět. Autoři projektu výstavby muslimského centra navíc tvrdí, že chtějí změnit náhled na 11. září a přispět k toleranci muslimské víry. 

Otázkou ale je, nakolik jsou sami muslimové tolerantní vůči jiným kulturám. Jeden newyorský komik začal sbírat peníze na otevření klubu pro homosexuály hned vedle plánované mešity. Jak říká, teprve poté můžou tamní muslimové dokázat, jestli to s tolerancí myslí opravdu vážně.