Austrálie by měla být republikou, vyzvala tamní premiérka

Brisbane – Austrálie by se po smrti současné britské panovnice Alžběty II. měla odprostit od britské monarchie a změnit státní zřízení na republiku. Australská premiérka Julia Gillardová to prohlásila v rámci své předvolební kampaně. U protinožců se otázka možného přechodu na republikové zřízení probírá již od samotného vzniku země. Austrálie je konstituční monarchií, v jejímž čele stojí britský panovník.

Gillardová načasovala své vyjádření na finále předvolebního boje a neváhala jasně sdělit svůj názor ve věci, kterou Australané spíše opatrně přehlížejí. „Jsem zjevně republikánka. Věřím, že Austrálie by měla být republikou, a zároveň věřím, že její občané cítí hlubokou náklonnost ke královně Alžbětě II.,“ řekla v projevu. Vhodná chvíle pro změnu by podle Gillardové měla nastat s výměnou na britském trůnu.

Proti názoru premiérky se však ostře vymezil vůdce opozice Tony Abbott – jakožto lídr konzervativní Liberální strany prosazuje stávající monarchistický model. „Domnívám se, že naše současné ústavní uspořádání fungovalo v minulosti dobře. Nevidím proto žádný důvod, proč by nemohlo stejně dobře fungovat i v budoucnosti,“ reagoval.

V Austrálii vrcholí volební kampaň (zdroj: ČT24)

Australané se již jednou k možnosti republikánské změny vyjádřili, v roce 1999 uspořádala země referendum, v němž se 55 procent obyvatel vyjádřilo proti změně státního zřízení. Parlamentní volby čekají Austrálii již tuto sobotu a budoucnost státního zřízení se tak může stát klíčovým tématem. Průzkumy totiž naznačují velice těsný výsledek mezi vládní Labouristickou stranou a liberály Tonyho Abbotta.