Z olympijského bazénu je aquapark, Číňané jsou v šoku

Peking - Peking řeší, co se sportovišti dva roky po olympijských hrách. Číňané nejsou zvyklí chodit do bazénů, olympijský plavecký areál tak jen těžko lákal návštěvníky. Po rozsáhlé rekonstrukci, která stála 1,3 miliardy korun, se takzvaná vodní kostka po deseti měsících proměnila v zábavní vodní park a otevřela se znovu veřejnosti. Vstupné tady stojí přibližně 600 korun a denně sem zavítá až 5 tisíc návštěvníků.

Číňané nemají s aquaparky mnoho zkušeností, a tak ho postavila kanadská firma. Všechny materiály pro zařízení parku byly dovezeny ze zahraničí. Zařízení sice vlastní pekingská vláda, manažeři jsou ale kvůli dlouholetým zkušenostem z Austrálie.

Generální manažer aquacentra Alan Mahony říká: „Nejenže většina lidí v Číně neumí plavat, většina našich návštěvníků v životě nebyla v bazénu. O osmnáctimetrové skluzavce ani nemluvě. Je to pro ně šok a nová zkušenost a my na ně musíme dávat pozor.“ 

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Olympijský areál nadále přitahuje turisty z celé Číny. Denně sem zavítá v průměru 200 tisíc návštěvníků. Úspěšná olympiáda zůstává zdrojem národní pýchy většiny Číňanů i dva roky po jejím ukončení.

Water Cube Aqua Park
Zdroj: ČT24