Počet civilních obětí v Afghánistánu vzrostl oproti loňsku o třetinu

Kábul – Počet civilních obětí v Afghánistánu jen za letošní první půlrok vzrostl oproti loňsku téměř o třetinu. Vzrostl i počet dětských obětí. Oznámil to zvláštní vyslanec OSN pro Afghánistán Staffan De Mistura. Ten označil situaci v Afghánistánu za kritickou.

„Lidských obětí tohoto konfliktu bohužel přibývá. Dělá nám to starosti a máme obavy z budoucna, protože ztráty na životech se týkají z velké části civilistů. Tato zpráva je varovným voláním,“ sdělil De Mistura.

Letos za první půlrok v Afghánistánu…

zemřelo 1 271 civilistů

bylo zraněno 1 997 civilistů

zemřelo 176 dětí

bylo zraněno 386 dětí

Podle OSN roste v Afghánistánu počet civilních obětí (zdroj: ČT24)

Od začátku roku zemřelo v Afghánistánu 1 271 civilistů, 1 997 jich bylo zraněno. Většinu obětí si vyžádaly nastražené bomby na silnicích, tři čtvrtiny útoků připisuje OSN protivládním povstalcům, jejich aktivita tak oproti loňsku stoupla asi o čtvrtinu. Smrt 12 procent civilistů zavinily přitom spojenecké síly.

Stoupl i počet dětských obětí. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o víc než polovinu. Za letošní první půlrok zemřelo v konfliktu 176 dětí a 386 bylo zraněno.

Afghánská vláda chce dlouholetý konflikt s povstalci ukončit tím, že jim nabídla, aby se zapojili do politického procesu. Musejí ale složit zbraně a respektovat ústavu. Tálibán ale tuto nabídku odmítá. „Chtějí-li být v budoucnu součástí Afghánistánu, nemohou toho dosáhnout přes mrtvoly tolika civilistů,“ varoval De Mistura.

Sebevražední útočníci zabíjeli v Kábulu i dnes

I dnes otřásly centrem Kábulu dva sebevražedné útoky. Na místě zemřelo nejméně pět lidí, další jsou zraněni. K akci se přihlásil radikální Tálibán. Jeden z atentátníků nechal vybuchnout nálože v obytné čtvrti, kde žijí převážně cizinci. Další odpálil sám sebe před penzionem. Zabil i strážce, který mu zabránil ve vstupu dovnitř.

Hlavní město přitom patří k nejstřeženějším v celém Afghánistánu. Přesto se mu ozbrojenci nevyhýbají a útočí i tady stále častěji. Radikální islamisté nesou zodpovědnost za 72 procent všech útoků. Jsou čím dál víc a moderněji vyzbrojeni, mají i dokonalejší výbušniny. K nejbrutálnějšímu činu Tálibánu došlo minulý týden, kdy ozbrojenci povraždili deset zdravotníků.