Americká armáda bude v příštím roce o pár miliard chudší

Washington - Americkou armádu čekají drastická úsporná opatření. Díky nim by měl Pentagon v následujících pěti letech ušetřit 100 milionů dolarů. Spojené státy se tak snaží snížit svůj deficit, který se kvůli ekonomické krizi a válkám v Iráku a Afghánistánu loni zvýšil na rekordních 1,4 bilionu dolarů. Jeho největší obětí bude Velitelství společných sil (USJFCOM), které zaměstnává téměř pět tisícovek lidí. Úspory oznámil ministr obrany Robert Gates, který chce také snížit počet generálů, admirálů a vnějších dodavatelů armády.

O chystaném plánu ministra obrany Roberta Gatese píší americká média jako o nejtvrdších úsporných opatřeních od 11. září 2001. Největší obětí škrtů má být Velitelství společných sil. Jeho úplným zrušením by mohlo přijít o práci až pět tisíc lidí.

Velitelství sídlí v Norfolku ve státě Virginia. Mezi jeho úkoly patří například společný výcvik jednotek z různých částí armády. Jeho budovy zaujímají plochu téměř jeden milion metrů čtverečních. Jen na platy jeho zaměstnanců vydává americká armáda 200 milionů dolarů ročně. Jaká ale bude výše úspory, není jasné. Část zaměstnanců chce totiž armáda převést jinam. Zrušení celého jednoho velitelství je nicméně podle amerických médií nevídaný krok. Celkem má nyní americká armáda deset takových velitelství.

Pentagon šetří (zdroj: ČT24)

Gates již vyhlásil armádní stopstav

Gates již také nařídil desetiprocentní snížení výdajů na zakázky od vnějších dodavatelů. Zároveň vyhlásil stopstav na přijímání nových zaměstnanců na ministerstvu obrany a jeho agenturách či vojenských velitelstvích. Armáda by také podle ministra obrany během dvou let měla propustit nejméně 50 generálů a admirálů a 150 vysoce postavených úředníků.

Robert Gates, americký ministr obrany

„Penězovod je vypnutý a nějakou dobu vypnutý zůstane. Zvyk zcela nekontrolovaně vydávat peníze musí být nahrazen politikou úspor a omezením výdajů.“


Gates již dříve oznámil ambiciózní plán ušetřit v rozpočtu Pentagonu během následujících pěti let 100 milionů dolarů. Po letech neustálého navyšování rozpočtu totiž na ministerstvo přišla hubená léta, americká vláda se kvůli poklesu ekonomiky potýká se značným propadem výběru daní a zároveň ji znepokojují prohlubující se deficity. Úspory by Pentagonu měly zajistit dostatek prostředků na vojenské operace.

„To, co potřebujeme, je mírný, udržitelný růst, který nám dlouhodobě uvolní ruce pro smysluplné investice. Rozhodně by ale ministerstvo obrany nemělo být bráno jako resort, kde se dá nejvíc ušetřit,“ dodal Gates.

To ale americký prezident Barack Obama vyvrátil. „Ministerstvo obrany bude mít i nadále dost peněz na to, aby si udrželo svou současnou sílu a mohlo se modernizovat.“

Gates redukoval armádu již za Bushe

Podle deníku The New York Times Gates, který vedl ministerstvo obrany již v předchozí vládě George Bushe, doteď zrušil nebo zredukoval mnoho zbraňových programů. Podle odhadů by jen úspory z nich měly v dlouhodobém pohledu dosáhnout 330 miliard dolarů.

Americké ministerstvo obrany hospodaří v současném fiskálním roce bez zahrnutí nákladů na válku v Iráku a Afghánistánu s 535 miliardami dolarů, pro příští rok požaduje o 14 miliard více. Gates by chtěl, aby rozpočet Pentagonu rostl o jedno procento ročně plus inflaci a válečné výdaje. V minulé dekádě rostl po odečtení vlivu inflace v průměru o sedm procent ročně.

Na to, že se americká ekonomika ještě nedostala z nejhoršího, upozornila jako poslední Federální rezervní banka v San Franciscu. Podle jednoho z dvanácti ústavů tvořících americkou centrální banku je riziko, že se americké hospodářství během dvou let ocitne opět v recesi, velmi vysoké.

  • Robert Gates autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1124/112330.jpg
  • Vojáci v Afghánistánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1454/145376.jpg