Moskva bojuje s vedry a dál se dusí

Moskva - Moskva se dál dusí smogem a dýmem, který se kvůli vedrům a lesním požárům drží nad metropolí již druhý týden. Úřady v Moskvě otevřely přes 120 klimatizovaných center, kde se lidé mohou nadýchat vzduchu bez zplodin. Koncentrace škodlivých plynů v ovzduší je třikrát vyšší než přípustné hodnoty. Kvůli vedrům a smogu se podle moskevských úřadů zdvojnásobila v metropoli úmrtnost. Dnes v Moskvě padl už sedmý teplotní rekord od počátku srpna. Vedra v Rusku dosahují až 44 stupňů Celsia. Situace by se podle meteorologů mohla zlepšit až v druhé polovině srpna. Země taková vedra nezažila v celé tisícileté historii.

„Úmrtnost v Moskvě v posledních dnech vzrostla na dvojnásobek,“ připustil dnes šéf zdravotního odboru moskevské radnice Andrej Selcovskij. „Normálně každý den umírá 360-380 lidí, nyní okolo 700,“ dodal. Vedra dělají problémy především lidem s chorobami srdce a plic nebo starým lidem. Lékaři proto radí nevycházet vůbec ven a varují i před epidemií cholery.

Hustý kouř z požárů v okolí Moskvy omezil o víkendu provoz na největším letišti Domodědovo. Kvůli špatné viditelnosti byly zrušeny desítky letů a v odbavovací hale zůstalo víc než 2 000 cestujících. Normálně fungovalo jen letiště Šeremeťjevo. I tak se ale za posledních 24 hodin podařilo přepravit rekordních 104 tisíc cestujících. Moskvané totiž před smogem prchají na dovolenou.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Kdo v Moskvě zůstal, musí se potýkat nejen s vedrem, ale i se smogem. Sanitky hlásí rekordní počet výjezdů k naléhavým případům. Obyvatelé Moskvy se uchylují do klimatizovaných prostor. Například nákupní střediska hlásí obrovský nárůst zákazníků. Kdo může, bydlí v klimatizovaných hotelech, nebo alespoň pobývá v klimatizovaných automobilech. Moskva také otevřela celkem 123 protismogových center, ta ale mají malou kapacitu. Klimatizace také nezvládá nápor lidí.

Ohrožena jsou další dvě jaderná střediska

Přestože velká ohniska požárů se ruským hasičům i dnes dařilo držet pod kontrolou, oheň na mnoha jiných místech znovu zaútočil s novou silou. V zemi hoří na 174 tisíc hektarů lesa.

Ministerstvo obrany ohlásilo, že vojenské jednotky splnily úkol ochránit jaderné středisko Sarov před ohněm. Oheň ale ohrožuje další ruská zařízení, kde se zpracovává jaderný materiál. Jde o uralské jaderné středisko Sněžinsk, které je po Sarově u Nižního Novgorodu největším ruským zařízením na výrobu jaderné munice. Podle optimistických předpovědí by mohl být požár u Sněžinska zdolán během 24 hodin. Hoří i v okolí továrny na výrobu a skladování obohaceného jaderného paliva Majak u města Ozjorsk na jižním Uralu. V oblasti byl vyhlášen stav ohrožení. V Ozjorsku, kde se vyrábí ročně na 400 tun jaderného paliva, došlo v roce 1957 k velké jaderné havárii, při níž bylo ozářeno území s 260 tisíci obyvateli.

Podle ministra pro mimořádné situace se situace zlepšuje

Jak uvedl ministr pro mimořádné situace Sergej Šojgu, lesní požáry se k dnešnímu dni podařilo stabilizovat v devíti ruských oblastech, v pěti z nich byl oheň zlikvidován. Složitá situace zůstává v okolí hlavního města a rovněž v Nižegorodské a Rjazaňské oblasti. „Všechny požáry byly uhašeny v Tulské, Tambovské, Bělgorodské, Lipecké a Ivanovské oblasti, kontrolu ministerstva už nevyžadují Uljanovská oblast a Tatarstán, mnohem lepší je situace i v Mordovii a republice Marij El,“ oznámil Šojgu. Plochu rašelinišť hořících kolem Moskvy se sice za posledních 24 hodin podařilo snížit na polovinu, ale vzniklo 12 nových ohnisek požárů.

Ruské problémy zasáhnou i české firmy

Rozsáhlé požáry a problémy v Rusku však pocítí i české firmy, které na tamním trhu působí. Moskvané totiž nemají zájem o nic jiného než o klimatizace a větráky. Srpen tak přinese výrazné propady tržeb. „Celkový trh v Moskvě spadne tak okolo třiceti procent oproti původnímu očekávání,“ říká generální ředitel Volkswagen Group v Rusku Martin Jahn.

Právě závod německé automobilky Volkswagen, kde se vyrábějí i vozy Škoda, musel být minulý týden na jeden den uzavřen. Zaměstnanci totiž nemohli pokračovat v práci kvůli ztíženým podmínkám. Podobně jsou na tom i ostatní podniky. „Jsou dvě možnosti – buď zkrátit pracovní dobu nebo ji přesunout do nočních hodin,“ přiblížil obchodní ředitel firmy Brisk Karel Kopřiva.

Nejbližší dny úlevu nejspíš nepřinesou

Ani v nejbližších dnech se v Moskvě nejspíš dobře dýchat nebude. Předpověď totiž slibuje další teplotní rekord, už sedmý tento měsíc. Úřady sice oznámily, že hasiči během víkendu zlikvidovali některé ze stovek požárů, v řadě oblastí však oheň zuří dál.