Polsko vydá údajného agenta Mossadu do Německa

Varšava – Polsko by mělo do 10 dnů vydat do Německa údajného agenta izraelské tajné služby Mossada Uriho Brodského, který je podezřelý, že se v Německu podílel na přípravách vraždy předáka radikálního palestinského hnutí Hamas Mahmúda Mabhúha. Ten byl v lednu zabit v hotelu v Dubaji. O vydání agenta dnes rozhodl polský odvolací soud, který tak potvrdil rozhodnutí soudu nižší instance.

Brodsky byl letos v červnu zatčen ve Varšavě, byl na něj totiž kvůli podezření ze špionáže vydán mezinárodní zatykač. Brodsky měl navíc podle vyšetřovatelů pomáhat jednomu z atentátníků zařídit falešný německý pas. Na ten pak vycestoval do Dubaje. 

Varšavský soud potvrdil rozhodnutí soudu nižší instance, že Brodsky bude vydán do Německa pouze kvůli obvinění z padělání. To znamená, že v Německu může být souzen jen kvůli padělání, a nikoli za špionáž. 

Před polednem o vydání agenta Mossadu (zdroj: ČT24)

Předpokládané komando Mossady zavraždilo v lednu v dubajském hotelu palestinského aktivistu Mahmúda Mabhúha, údajného nákupčího zbraní pro hnutí Hamas, které kontroluje pásmo Gazy a odtamtud čas od času Izrael napadá. Při akci byly použity falešné britské, francouzské, německé a australské pasy. Austrálie a Británie kvůli tomu vypověděly po jednom izraelském diplomatovi. Zneužití pasů některých svých členských zemí v únoru odsoudila také Evropská unie.