Požáry v Rusku zachvacují po evropské části i Dálný východ

Moskva - Rusko i dnes zápasí s lesními požáry, které po rozsáhlých plochách evropské části země zachvátily i Dálný východ. Zvlášť kritická situace je v centrálním Rusku, kde přišly o střechu nad hlavou tisíce lidí. V okolí města Nižnij Novgorod zahynulo v ohni 14 lidí, celkový počet obětí již převýšil třicítku. Dým komplikuje práci letectvu, meteorologové varují, že suché a teplé počasí v dohledné době Rusko neopustí. Plocha lesů zachvácených plameny na Dálném východě se během posledních 24 hodin ztrojnásobila na víc než 100 tisíc hektarů. Nejprudčeji se požáry rozšířily na Kamčatce, kde hoří 76 300 hektarů lesa.

Tajga, tundra a pastviště hoří i na Čukotce, v Magadanské oblasti a Jakutsku. Místní osady však podle úřadů nejsou v ohrožení. Deště v dalších končinách, Chabarovském a Přímořském kraji a v Amurské oblasti, uhasily místní požáry. Celkem na Dálném východě oheň poničil více než 153 000 hektarů lesů a skoro 360 000 hektarů dalších ploch.

Ministr pro mimořádné situace Sergej Šojgu:

„Ohnivá smršť přeskočila jezero o velikosti 250 metrů jako louži. Za šest hodin se plocha požáru rozrostla na 82 000 hektarů.“

Telefonát Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Dým z požárů snižuje viditelnost na 200, v některých oblastech dokonce i na 30 metrů. Jen několik kilometrů za Moskvou musejí automobily zapínat dálková světla, lidé vycházejí jen s rouškami na ústech. Letiště v Nižním Novgorodu je uzavřeno, nedaleko od města kvůli špatné viditelnosti narazil remorkér do pilíře mostu přes Volhu. Kolem Voroněže hoří lesy už čtvrtý den.

Oheň neslábne v centrálním Rusku, Povolží a na Urale, kde v uplynulých dnech zahynulo na třicet lidí a plameny zcela zničily téměř 1 300 domů a vynutily si evakuaci tří tisícovek lidí. V sobotu požáry zuřily na ploše 120 000 hektarů.

Například ve vsi Vjazovka v Uljanovské oblasti shořelo 19 domů, a bez střechy nad hlavou tak zůstalo 13 lidí. Podle místních obyvatel nejprve hořela jen rašeliniště v okolí vsi, ale pak plameny přeskočily na domy. Ve vsi žijí jen starší ženy. Když zavolaly hasiče, domy už hořely. Místní gubernátor nařídil poskytnout po 200 000 rublech (asi 125 000 Kč) každé postižené rodině a dalších 20 milionů (asi 12,5 milionu Kč) na nákup hasičské techniky.