V Kyrgyzstánu stále vládne výbušné napětí

Biškek - Uzbečtí obyvatelé Kyrgyzstánu nevěří, že přechodný kabinet země dokáže zabránit opakování excesů z počátku června. Ty směřovaly právě proti uzbecké menšině, její zástupci teď vládu viní z diskriminace a bezdůvodného zatýkání. Situace na jihu země zůstává nadále napjatá, uklidnění by měla přinést policejní mise pod záštitou OBSE.

Abdurahím Azizulla má dvojnásobnou smůlu, je totiž Uzbek a bydlí v Oši, hned u hlavní silnice. Domy, jako je ten jeho, byly prvním cílem pogromů. V samotné Oši shořelo kolem 2000 domů, úřady ale zpočátku udávaly číslo o řád nižší. Právě na nezájem úřadů si rodina stěžuje i dnes. Stejně jako na vojáky a policisty, které sem vláda poslala uklidnit nepokoje mezi Kyrgyzy a Uzbeky. Z výpovědí Uzbeků totiž vyplývá, že policisté je chrání, chtějí za to však peníze. Kdo nezaplatí, je zatčen.

Ochránci lidských práv evidují u uzbecké menšiny desítky případů nezákonného věznění a násilí ze strany bezpečnostních složek. Místní prokuratura nechce prozradit, kolik z půldruhého tisíce lidí obviněných z účasti na nepokojích jsou Kyrgyzové a Uzbeci a zdůrazňuje, že ke všem se přistupuje stejně. Ve vesnici Teid, v sídle rodiny exprezidenta Bakijeva, podezřelé z rozpoutání provokací, ale přísný přístup neplatí.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Vláda jih prakticky nekontroluje

„Přišli tři, z tajné služby SNB, že prý by se mnou jejich vedení chtělo mluvit. Já řekl ne - a tím to skončilo,“ popisuje bratr prezidenta Avaz. Ten má totiž na jihu vlivné zastánce. Centrální vláda situaci nekontroluje, moc drží místní autority stále věrné exprezidentovi. Sesadit je, to si ale zatím nikdo netroufne z obavy z opakování nepokojů. Alespoň trochu napravit poměry tak má na 50 mezinárodních policistů pod hlavičkou OBSE. „Budou v Oši po čtyři měsíce radit bezpečnostním silám a vykonávat kontrolu a dohled. Jejich úkolem bude předcházet etnickým konfliktům,“ popisuje prezidentka Kyrgyzstánu Róza Otumbajevová.

Do země už proudí humanitární pomoc celkem za 70 milionů dolarů a šanci na obnovu zničeného majetku tak má skoro každý. Bezpečnost a spravedlnost při trestání viníků ale vidí místní jako hlavní prioritu.