Americká justice se Polanského nedočká. Švýcarsko odmítlo vydání

Curych – Tři čtvrtě roku žádaly americké úřady o vydání režiséra Romana Polanského, který přiznal sex s nezletilou dívkou před 33 lety, kdy ve Spojených státech natáčel film. Jejich snaha, alespoň co se týče současného držení režiséra ve Švýcarsku, definitivně skončila s dnešním výrokem švýcarské ministryně spravedlnosti Eveline Widmerové Schlumpfové. Úřady také Polanského propustí na svobodu z domácího vězení, důvodem je možné pochybení americké strany při žádosti o vydání. Loni v říjnu byl Polanski zatčen právě ve Švýcarsku. Kvůli deliktu, který je v zámořském právním systému považován za znásilnění, žalobci z Los Angeles opakovaně usilovali o vydání oscarového režiséra.

Widmerová Schlumpfová ale zdůraznila, že rozhodnutí švýcarského soudu se týkalo výhradně žádosti o vydání Polanského do USA. „Nebylo to rozhodnutí, jestli je vinen, nebo nevinen,“ řekla ministryně. Při určení rozsudku soud zvažoval i švýcarské národní zájmy, podotkla také bez bližšího upřesnění. „Je to obrovská satisfakce a velká úleva po bolesti, kterou Roman Polanski a jeho rodina trpěli,“ reagoval na rozsudek režisérův právník.

Američané podle ministryně nedodali všechny požadované dokumenty. Dalším argumentem bylo prý dlouholeté dojíždění šestasedmdesátiletého režiséra do Švýcarska v dobré víře. Polanski se celou dobu hájí tím, že se k činu tehdy přiznal, s obětí se vyrovnal a odpykal si 1,5 měsíce v americkém vězení.

Ministryně Widmerová Schlumpfová:

„Pan Polanski se může svobodně pohybovat. Od dnešních 11:30 je volný. Důvodem tohoto rozhodnutí je fakt, že nebylo možné s jistotou vyloučit chybu v žádosti USA o vydání.“

Přitom v polovině května se na Polanského, který si doposud vykonával trest domácího vězení v luxusní švýcarské vile v Gstaadu, navalil další sexuální skandál. K nepříjemné intimní zkušenosti se slavným režisérem se přihlásila Charlotte Lewisová, dnes třiatřicetiletá britská herečka. Polanski ji údajně zneužil, když jí bylo 16 let. Advokát Polanského to však označil za vydírání. Lewisová prý tehdy jako sedmnáctiletá sama Polanského svedla.

Polanski je přesto nadále stíhán americkými vyšetřovateli. Ti však narazili na problém již na začátku vyšetřování případu starého 33 let. Podle Polanského právníků se soud dopustil pochybení. Uvádí mimo jiné, že v 70. letech případ pochybně vedl už zesnulý soudce Lawrence Rittenband. Poukázali přitom na to, že někdejší žalobce Roger Gunson v případu nedávno v této věci svědčil za zavřenými dveřmi, a požádali o zpřístupnění jeho svědectví. Polanski by se měl podle losangeleských žalobců vrátit do Kalifornie, aby si tam vyslechl rozsudek. Režisér však v roce 1978 z Los Angeles uprchl v předvečer oficiálního vynesení rozsudku. USA přitom trvá na ukončení procesu u amerického soudu za osobní přítomnosti Polanského.

Polanski jako umělec…

Slavný filmový i divadelní režisér a producent s hereckými zkušenostmi se narodil v polsko-židovské rodině v Paříži. Dětství prožil ve válečné atmosféře polského Krakova. Od poloviny 20. století začal vystupovat v divadle, záhy byl přijat na režijní školu v Lodži. Prvního velkého úspěchu dosáhl s debutem Nůž ve vodě, za který získal Zlatou palmu v Cannes. Festivalové ocenění mu přineslo angažmá v Hollywoodu, které v roce 2002 vyvrcholilo Oscarem za historické drama s tematikou holocaustu Pianista. Velký úspěch zaznamenal také se snímkem Čínská čtvrť, ověnčeným Zlatými glóby (cena zahraničních novinářů v Hollywoodu) a cenami BAFTA (britská akademie televizní a filmové tvorby).

…a štvanec

 - Sexuální kauza Polanského začala v roce 1977. Po fotografování pro časopis v domě herce Jacka Nicholsona v Hollywoodu se Polanski sexuálně sblížil se svou modelkou, třináctiletou Samanthou Geimerovou.

 - Režisér, jemuž hrozilo 50 let vězení za znásilnění, uzavřel s prokuraturou dohodu a byl uznán vinným jen v jednom ze šesti bodů obžaloby. Poté byl odsouzen ke třem měsícům v kalifornském vězení, kde strávil 47 dní.

 - Polanski z obav před dalším uvězněním v roce 1978 odletěl do Londýna a následně do Francie, kde od té doby žil. Do USA se už nevrátil, což mu zabránilo například převzít v roce 2003 Oscara za film Pianista.

 - Loni v září byl zatčen na základě amerického zatykače ve Švýcarsku, kam přijel na filmový festival, začátkem prosince byl z vazby na kauci propuštěn do domácího vězení na svou chatu v Gstaadu.

  • Roman Polanski autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1596/159561.jpg
  • Roman Polanski autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1793/179257.jpg
  • Roman Polanski v 70. letech autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1793/179258.jpg
  • Roman Polanski autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1793/179256.jpg