Bývalý vyšetřovatel případu Kampuschové se zastřelil

Vídeň - Někdejší vyšetřovatel případu únosu Rakušanky Nataschi Kampuschové, kterou osm let držel ve sklepě duševně narušený Wolfgang Priklopil, spáchal minulý týden sebevraždu. Zastřelil se na terase svého bytu ve Štýrském Hradci. Informoval o tom deník Österreich i další rakouská média. Osmapadesátiletý policista podle nich trpěl depresemi.

Kampuschovou unesl Priklopil jako desetiletou školačku v roce 1998. Osm let ji držel ve sklepě svého domu. V srpnu 2006 se tehdy osmnáctileté dívce podařilo uprchnout. Únosce poté spáchal sebevraždu.

Vyšetřování případu skončilo původně tři měsíce poté, co se Kampuschové podařilo utéct. V říjnu 2008 ale bylo obnoveno. Panovalo totiž podezření, že Priklopil nejednal sám. Zvláštní tým Natascha vedl plukovník rakouské policie Franz Kröll. Celou kauzu prozkoumával znovu. Podle zjištění byla ale Natascha náhodná oběť a Priklopil spáchal čin sám.

Kröll údajně trpěl depresemi. Nechal se přeložit a věnoval se analýzám kriminality. Rád prý pracoval v tichosti, ale kvůli případu se stal známým v celé zemi. V pátek vykouřil na terase svého bytu cigaretu a pak se střelil do hlavy. „Byl to kolega, na kterého se nikdy nezapomene,“ uvedl mluvčí spolkového kriminálního úřadu Alexander Marakovits. Nic dalšího k případu nesdělil.

I přes ukončení vyšetřování únosu Kampuschové se v médiích dál objevují spekulace o tom, jak blízký byl její vztah s Priklopilem a zda přece jen neměl komplice. Dohady by mohla ukončit sama oběť. O svém příběhu totiž Kampuschová píše knihu s názvem 3 096 dní. Vyjít má 8. září.