Americké sankce vůči Íránu se zaměří na bankovní transakce

Washington - Na finanční transakce mezi Íránem a zahraničními bankami se mají zaměřit nové americké sankce vůči Íránu. Podle agentury Reuters to vyplývá z návrhu zákona, na němž pracují vyjednavači americké Sněmovny reprezentantů a Senátu. Legislativa, jejíž cílem je zchladit jaderné ambice Teheránu, má odradit zahraniční banky od obchodování s velkými íránskými bankami nebo íránskými revolučními gardami. Zákon má takovým bankám zakázat působení ve Spojených státech.

„Zákon staví zahraniční banky obchodující s íránskými subjekty na černém seznamu před neúprosnou volbu: buď zastavíte své aktivity, nebo vám bude odmítnut rozhodující přístup k americkému finančnímu systému,“ píše se ve shrnutí k navrhované legislativě.

Už na základě dosavadních sankcí Washingtonu nesmí americké subjekty obchodovat s Íránem. Zahraniční firmy mohou být na základě stávajícího zákona sankcionovány za velké investice do íránského energetického sektoru, ale v praxi tomu tak není.

Návrh příslušného zákona zatím koluje mezi vyjednávači Sněmovny reprezentantů a Senátu. Aby vstoupil v platnost, musí jej schválit obě komory amerického Kongresu.Klíčoví američtí zákonodárci chtějí, aby byl návrh schválen nejpozději počátkem července. Nové sankce by tak rozšířily předchozí jednostranné sankce Washingtonu a doplnily nedávno schválené sankce OSN.

Ty rozšiřují mimo jiné o 40 firem okruh společností, jejichž aktiva by měla být zmražena kvůli podezření, že pomáhají rozvíjet íránský jaderný program. Daná rezoluce OSN rozšiřuje i zbrojní embargo vůči Íránu a vyzývá státy OSN, aby neposkytovaly palivo nebo přístavní služby plavidlům, jež přepravují zakázaný náklad do islámské republiky.

Na sankcích jdoucích nad rámec sankcí OSN se minulý týden shodli i vedoucí představitelé členských zemí Evropské unie. Jde v nich například o zákaz vývozu technologií používaných při těžbě ropy a plynu a o omezení finančních toků do íránských bank. Evropa i některé další západní země Írán podezírají z vývoje nukleárních zbraní, Teherán ale tvrdí, že jeho jaderný program má čistě civilní účely.