Burky a nikáby na veřejnosti zakáže i Barcelona

Barcelona - Barcelona se stane prvním velkým španělským městem, které zakáže nošení muslimských burek a nikábů na veřejnosti. Nařízení by mělo začít platit po prázdninách. Barcelonský primátor příslušný dekret zdůvodnil bezpečnostními důvody, o náboženských aspektech zákazu nehovořil. Španělsko, které Arabové ovládali dlouhých osm století, se tak zařadí po bok Francie, Belgie a dalších států, které podobná omezení zavádějí. Ve 47milionovém Španělsku žije asi 1,3 milionu muslimů.

V pátek schválilo zákaz nošení ženského muslimského oděvu zahalujícího celou postavu včetně tváře na veřejných místech město El Vendrell na severovýchodě Španělska. Stalo se tak po Léridě druhým městem v Katalánsku, které podobný zákaz vydalo. Podle španělského tisku se chystají nošení burky a nikábu v úředních prostorech zakázat další katalánská města.

Nařízení schvalují dvě třetiny obyvatel Katalánska, představitelé 11 mešit v této oblasti ale oznámili, že se proti takovému zákazu odvolají ke španělskému ústavnímu soudu.

Rozhovor s Ľubicou Zlochovou a Mohammedem Abbasem (zdroj: ČT24)

Ve Španělsku od 90. let přibylo mnoho imigrantů a značně tu vzrostla populace z muslimských zemí, zejména z Maroka. K 1. lednu letošního roku tu podle statistického úřadu žilo 5,7 milionu cizinců, z toho na 747 tisíc Maročanů (země má 46,9 milionu obyvatel). Muslimské oděvy zahalující celou postavu žen však nejsou na veřejných místech ve Španělsku příliš rozšířeny.