Konečně dobrá zpráva pro Afghánistán. Jsou tam obrovská naleziště kovů

New York - Američtí geologové objevili v Afghánistánu dosud neznámá ložiska kovů v hodnotě dosahující až bilionu dolarů (21 bilionů korun). Deník The New York Times (NYT) dnes napsal, že podle představitelů Pentagonu by se díky nově objeveným ložiskům mohl Afghánistán v budoucnu stát těžební velmocí. Podle Američanů má velké zásoby železa, mědi, kobaltu, zlata a především lithia, které se využívá pro výrobu baterií do většiny moderních elektronických přístrojů. Ložiska jsou rozptýlená po celé zemi, včetně oblastí na jihu a východě země, kde se v současnosti vedou nejtvrdší boje mezi mezinárodními a vládními silami na jedné straně a povstaleckým hnutím Tálibán na straně druhé.

„Je tam ohromující potenciál,“ řekl po zveřejnění zásob kovů velitel amerických jednotek na Blízkém východě a ve střední Asii David Petraeus. Podle interní zprávy Pentagonu, z níž citovala agentura Reuters, by se Afghánistán dokonce mohl stát „Saúdskou Arábií lithia“, jak přirovnali Američané zásoby tohoto kovu k zásobám ropy na Arabském poloostrově.

O nalezištích se vědělo desítky let

O obrovských zásobách kovů zřejmě věděli již Sověti, kteří zemi okupovali v osmdesátých letech, po opuštění území zde ale výsledky své práce zanechali. Během následné občanské války s Tálibánem Afghánci geologické zprávy ukrývali doma a svět se o nalezištích mohl dozvědět až v roce 2001, kdy do Afghánistánu vstoupila americká armáda.

P. J. Crowley, mluvčí amerického ministerstva zahraničí

„Afghánistán by mohl rozvinout moderní hospodářství a nebýt závislý na výrobě drog.“

Rozsáhlý výzkum v asijských horách zahájili Američané v roce 2006, během následujícího roku pak ložiska vzácných kovů potvrdila moderní technika. Nad územím přelétala letadla, která vysíláním magnetických a elektrických vln dokázala přesně určit, co je pod povrchem. Mnozí se ale ptají, proč Amerika zprávu svých geologů odtajnila až po třech letech. Podle britského deníku Daily Mail ji Washington zveřejnil právě nyní, protože zoufale potřebuje dobrou zprávu, když jeho ofenziva proti Tálibánu přináší jen omezené výsledky.

Neříkej hop, dokud nevytěžíš

Je ale otázkou, kdy a zda vůbec své nově odkryté bohatství Afghánistán využije. Brání tomu nedostatek silnic a potřebného zařízení. „Těžební průmysl není jako obchod, nemůžete ho otevřít hned, když se naskytne příležitost,“ vysvětloval na tiskové konferenci mluvčí ministerstva pro těžbu Jawad Omar s tím, že bude trvat nejspíše 5 až 10 let, než bude Afghánistán schopen nová naleziště využít. „Těžba vyžaduje studie, infrastrukturu a bezpečnost, aby přilákala investory,“ dodal mluvčí.

Zdá se však, že země se o zájem investorů bát nemusí. Podle Reuters zveřejnění informací o velkých ložiscích kovů může přilákat firmy z Číny, Indie nebo Ruska. NYT však upozorňuje, že objev ložisek kovů může také způsobit další zintenzivnění bojů. Bohaté zásoby kovů totiž podle deníku mohou znamenat pro Tálibán větší motivaci k tomu pokusit se co nejdřív převzít moc v zemi.

  • Zásoby drahých kovů v Afghánistánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1734/173309.jpg
  • Naleziště kovů v Afghánistánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1734/173310.jpg