Brownovo předvolební klopýtnutí může být osudné

Londýn – Britský premiér Gordon Brown se dnes omluvil za to, že označil voličku kritizující přistěhovalectví z východní Evropy za „bigotní ženu“. Kromě omluvy také 65letou vdovu Gillian Duffyovou u ní doma osobně navštívil. Podle prvních reakcí na jeho poznámku v soukromém rozhovoru jde zřejmě o jeden z klíčových okamžiků před volbami 6. května. Opoziční konzervativci tvrdí, že voliči si o Brownovi udělají úsudek sami.

Premiér se dnes sešel s voliči v Rochdale na severu Anglie. Duffyová se na něj při neplánovaném setkání prý obrátila s řadou kritických dotazů. Řekla, že mnoho potřebných lidí nedostává pomoc, ale lidé, kteří si ji nezaslouží, mohou žádat o sociální dávky. „Odkud přicházejí všichni ti lidé z východní Evropy? Odkud se sem valí?“ zeptala se. Brown jí připomněl, že stejně jako v Británii žije milion Evropanů, tak obdobný počet Britů žije na kontinentě. Brownovi se podařilo většinu z otázek zodpovědět a Duffyová také poté řekla, že premiér byl „velmi příjemný“ a že ona bude volit labouristy.

Brown: Nikdy mě s tou ženou neměli dát dohromady

Když ale Brown odjížděl a nastoupil do vozu, neuvědomil si, že má na sobě stále mikroport televize Sky News. „To byla katastrofa. Nikdy mě s tou ženou neměli dát dohromady. Čí to byl nápad? Je to prostě absurdní,“ řekl svým poradcům. Na dotaz jednoho z nich, co Duffyová říkala, odpověděl: „Všechno. Byl to prostě ten typ bigotní ženy.“

Při pozdějším rozhlasovém rozhovoru se viditelně otřesený Brown omluvil. Zdůraznil současně, že šlo o soukromou konverzaci. Označení „bigotní“ podle něj souviselo s tím, že Duffyová tvrdila, že v zemi je příliš přistěhovalců z východní Evropy.

Brown měl na sobě televizní mikrofon - prý aby usnadnil práci novinářům. „Za to, co jsem řekl, jsem odpovědný já, ale musíte si uvědomit, že jsem měl mikrofon, abych usnadnil práci televizím, spěchal jsem s mikrofonem do auta a oni se rozhodli odvysílat můj soukromý rozhovor,“ vysvětloval Brown celou situaci.

Brownova poznámka vyvolala ihned ohromnou pozornost všech médií, podle nichž by mohlo jít o rozhodující okamžik mimořádně vyrovnané kampaně. Komentátoři především zdůrazňují kontrast mezi veřejným a soukromým vystupováním premiéra, který je znám výbuchy vzteku. Pouhých osm dní před volbami epizoda také zastíní veškerou další aktivitu labouristů, kteří jsou v průzkumech na druhém až třetím místě těsně za vedoucími konzervativci a zhruba na úrovni liberálních demokratů.