Vědci rozluštili genom černého diamantu

Paříž - Francouzským vědcům se podařil kousek, který časem může změnit asi nejlukrativnější zemědělský trh – obchod s lanýži. Podařilo se jim přečíst genetickou informaci jednoho z nejvzácnějších druhů těchto hub lanýže černovýtrusného, pěstovaného především v jižní Francii.

Jsou to sice jen houby, kilo se jich ale dá prodat za víc než 25 tisíc korun. A najít je není žádná legrace. Vědcům z francouzského Nancy se teď podařilo rozluštit genom lanýže černovýtrusného, přezdívaného černý diamant. 

„Do dvou tří let budeme schopni spojit genetickou informaci z DNA s geografickým původem. To znamená, že poznáme lanýže vypěstované v Provence, v Itálii nebo ve Španělsku. Je to jako propojení databáze DNA s otisky prstů. Dokážeme například poznat falešné lanýže z Číny,“ popisuje Francis Martin z francouzského Národního institutu pro zemědělský výzkum (INRA). 

Vědci znají tajemství lanýžů (zdroj: ČT24)

Lanýž černovýtrusý

Vyskytuje se hlavně ve Francii, ale i ve Španělsku, Itálii a Chorvatsku. Dá se uměle pěstovat, roste ale jen v blízkosti dubů. Roste od podzimu do ledna. Cena se pohybuje od 5 do 25 tisíc korun za kilogram.

Díky tomu svítá i naděje, že pěstitelé budou jednou lépe rozumět tomu, jak vypěstovat ty nejchutnější kousky. „Je to jako s auty. Máme všechny součástky vozu. To ale ještě neznamená, že jsme schopni jednotlivé díly správně sestavit a auto nastartovat. Znát genom lanýžů, znamená mít seznam součástek,“ přibližuje Martin.

Ani to ale nebude znamenat, že by si lanýže mohl pěstovat doma každý. Už teď jsou pěstitelé schopni uměle vytvořit podmínky pro jejich růst. Vyžaduje to vysadit duby a čekat roky, než se v jejich kořenovém systému houby objeví. Přečtený genom lanýžů ale může časem tenhle byznys a hlavně černý obchod s nimi pořádně provětrat.