Problém jaderného odzbrojení dnes možná rozlousknou ve Washingtonu

Washington – Dnes ve Washingtonu začíná obří summit o jaderném odzbrojení. Americký prezident Barack Obama tam pozval 40 premiérů a prezidentů. Chce s nimi probrat konkrétní kroky k uskutečnění své vize, kterou před rokem představil v Praze a která, jak se zdá, zahájila novou kapitolu jaderné doby. Jednání státníků se zúčastní i premiér Jan Fischer.

Americký prezident Barack Obama před rokem v Praze

„Amerika se zavazuje hledat mír a bezpečnost světa bez atomových zbraní. Nejsem naivní. Nestane se to rychle, zřejmě ne za mého života. Ale musíme odolat hlasům, že svět se nedá změnit.“

Obama za svou pražskou vizi sklidil Nobelovu cenu míru. Ale také kritiku pravice za naivitu a ohrožování bezpečnosti Ameriky a jejích spojenců. Rok po vystoupení Obamy v Praze otevřel pražský summit cestu ke zničení tisíců zastaralých jaderných hlavic.

Největší obavy však nebudí největší nukleární arzenály, ale nejmladší členové jaderného klubu jako Severní Korea. Další hrozbou je i Írán, který o vstupenku teprve usiluje. „Jak se zmenšuje náš arzenál a jeho spolehlivost, roste také chuť ostatních států mít jadernou zbraň,“ uvádí Paula DeSutterová, zbrojní expertka.

Pražský summit je minulostí. A dějiny si ho budou pamatovat jako historickou předehru první velké Obamovy protijaderné akce. Už za pár hodin se ve Washingtonu sejde přes čtyřicet prezidentů a premiérů a budou hledat cesty na řešení zdánlivě bezvýchodného rébusu.