Rakušané mají linku pro oběti zneužívání

Vídeň - V Rakousku ode dneška funguje speciální telefonní linka pro oběti zneužívání a týrání v katolické církvi. Po jednání s rakouským kardinálem to sdělila zmocněnkyně pro oběti Waltraud Klasnicová. Ta má v příštích dnech sestavit nezávislou komisi, která se bude případy zneužívání v církvi a případným odškodněním obětí zabývat. Ve skupině nebudou zasedat žádní církevní hodnostáři, církev ale bude její činnost hradit.

„Nezávislá obhájkyně obětí a její tým nám dá zcela konkrétní návrhy a my budeme tyto návrhy samozřejmě také považovat za závazné,“ řekl k případnému odškodnění kardinál a vídeňský arcibiskup Cristoph Schönborn. Ve středu večer přiznal při kajícné bohoslužbě ve vídeňském dómu svatého Štěpána vinu katolické církve na zneužívání a týrání dětí i na tom, že takové případy dlouho nechtěla vidět. Na závěr v krátkém kázání poděkoval všem, kdo po letech prolomili mlčení o svém traumatu.

Minimálně v jednom ohledu byla bohoslužba historická - vůbec poprvé přišel konzervativní rakouský primas k oltáři společně se svými nejtvrdšími kritiky z řad katolíků. Bohoslužbu spolupořádalo laické hnutí My jsme církev, jehož aktivisté požadují mimo jiné svěcení žen nebo zrušení celibátu.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Vídeňský arcibiskup Christoph Schönborn:

„Když mluví oběti, promluvá k nám jejich ústy Bůh.“

Oběti i ti, kteří by měli k případům zneužívání a týrání dětí v církvi co říct, mohou kromě speciální telefonní linky využít i zvláštní e-mailovou adresu. Kanceláře církevních ombudsmanů, které fungují ve všech rakouských diecézích, dostaly podle posledních informací zatím hlášení o asi 570 případech sexuálního zneužívání a týrání dětí. Jen procento z nich prý není promlčené. Horkou linku pro oběti sexuálního zneužívání spustila v úterý rovněž německá katolická církev.

  • Rakouský kardinál a vídeňský arcibiskup Christoph Schönborn při bohoslužbě v dómu sv. Štěpána ve Vídni autor: Ronald Zak, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1543/154259.jpg
  • Bohoslužby ve vídeňském dómu svatého Štěpána autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1546/154538.jpg