Ultrapravicová prezidentská kandidátka se Rakušanům nelíbí

Vídeň – Volba rakouského prezidenta se stává referendem o pravicovém extremismu. O prezidentské křeslo se utká současná hlava státu Heinz Fischer s extrémně pravicovou političkou Barbarou Rosenkranzovou. Její kandidatura už vyvolala protesty, ve čtvrtek proti ní v centru Vídně demonstrovalo několik tisíc lidí - i přesto, že sociální demokrat Fischer podle průzkumů úřad s přehledem obhájí. Jeho konkurentku podporuje jen pětina voličů. K volebním urnám půjdou Rakušané 25. dubna.

Představitelka nejradikálnějšího pravého křídla Svobodných (FPÖ) Rosenkranzová jen vyhýbavě připouští existenci plynových komor a volá po zrušení zákona, který je zakazuje popírat. Před časem se nechala slyšet, že by se měl zrušit zákon o zákazu nacismu, protože odporuje svobodě slova a shromažďování. Ty by podle ní měly být na prvním místě. Své vyjádření pak popřela a řekla, že nacismus odsuzuje. Své prohlášení si nechala potvrdit notářem.

„Nepotřebujeme prezidentskou kandidátku, která musí mít notáře na to, aby nám potvrdila, že existovaly koncentrační tábory,“ komentoval to rakouský herec, zpěvák a moderátor Alfons Haider. "Stojí na nejextrémnějším pravém okraji politického spektra, Rakušané pro tyto lidi mají termín sklepní nacista," říká předseda rakouské židovské obce Ariel Muzicant.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Haider se spolu s mnoha dalšími rakouskými známými tvářemi ve čtvrtek do noci účastnil vídeňské demonstrace s názvem Tanec světel proti Rosenkranzové (Lichtertanz gegen Rosenkranz). Podle pořadatelů se do tohoto protestu, který se konal na náměstí mezi kancléřstvím a sídlem prezidenta v Hofburgu, zapojilo kolem 6 000 lidí. Dvaapadesátiletá matka deseti dětí Rosenkranzová ale protesty odmítá.

Podobnou debatu zažilo Rakousko před prezidentskou volbou naposledy v roce 1986, kdy ji rozpoutala válečná minulost Kurta Waldheima. Nyní lavinu spustil 23letý student politologie Robert Slovacek. Před třemi týdny založil na Facebooku skupinu odpůrců dolnorakouské političky. Za první tři dny se přidalo 40 tisíc lidí, dnes už jich je více než dvakrát tolik.

Jedenasedmdesátiletý právník Fischer se jako prezident těší oblibě. V minulosti byl členem sociální demokracie, která nyní s lidovci vládne. Své členství ve straně po příchodu do Hofburgu pozastavil. O prezidentské křeslo se vedle Fischera a Rosenkranzové bude ucházet i šéf Křesťanské strany Rakouska (CPÖ) Rudolf Gehring.

  • Barbara Rosenkranzová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1530/152990.jpg
  • Tanec světel proti Rosenkranzové autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1530/152987.jpg
  • Robert Slovacek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1530/152993.jpg
  • Demonstrace proti Barbaře Rosenkranzové autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1530/152988.jpg