Vatikán v ofenzivě: Obvinění jsou mrzkým pokusem pošpinit papeže

Vatikán - Vatikán po včerejším útoku New York Times vrací úder. Svatý stolec zaútočil na média kvůli obviněním, že papež v polovině 90. let údajně nezakročil proti americkému knězi, který měl zneužít až 200 sluchově postižených chlapců. Vatikánské noviny L´Osservatore Romano napsaly, že jde o mrzký útok na Benedikta XVI.

Papež Benedikt XVI. čelí velké krizi, deník New York Times včera uveřejnil článek, ve kterém tvrdí, že papež ještě jako kardinál ututlal skandál týkající se zneužívání hluchých chlapců americkým arcibiskupem Lawrencem Murphym.

Případ duchovního Lawrence Murphyho

V letech 1950-74 pracoval Murphy v prestižní škole pro neslyšící děti, kde měl zneužít až 200 hluchých chlapců. Murphy nebyl nikdy souzen ani církevně potrestán. Byl tiše přeložen do jiné diecéze, kde žil dalších 24 let mezi dětmi ve školách a nápravných zařízeních. Zemřel v roce 1998.

V roce 1996 arcibiskup v Milwaukee Rembert Weakland poslal kardinálu Ratzingerovi jako tehdejšímu šéfovi Kongregace pro nauku víry dva dopisy o Murphyho případu, ale nedočkal se odpovědi. Když byl zahájen proti arcibiskupovi Murphymu tajný církevní proces, který ho měl zbavit kněžského úřadu, Vatikán nakonec jednání zastavil.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Vatikán ale médiím razantně odpověděl. „Papežova politika ohledně sexuálního zneužívání dětí je transparentní, neústupná a přísná. Mediální kritika je mrzkým pokusem pošpinit Benedikta XVI. za každou cenu,“ uvedl vatikánský deník L´Osservatore Romano.

Vatikán je přesvědčený, že se zachoval správně. Nařčení, že Josef Ratzinger zastavil církevní proces na zbavení kněžství arcibiskupa Murphyho, Vatikán odmítá. O případu se prý dozvěděl příliš pozdě, až v roce 1996, kdy už byl Murphy velmi starý a nemocný a nedalo se nic dělat.

Oběti zneužívání ale mají jasno. „Všechny cesty a odpovědnost za skandál a jeho zakrývání vedou do Říma,“ uvedl advokát obětí Jeff Anderson.

Navíc na Vatikán se valí další skandál přímo z Itálie. Zdejší televize zveřejní výpovědi žáků církevního ústavu pro neslyšící ve Veroně. Nejméně čtrnáct žáků se zde mělo od 50. do 80. let stát oběťmi zneužívání.

Lawrence Murphy
Zdroj: ČT24