Senát USA schválil úpravy zdravotní reformy

Washington - Americký Senát dnes schválil balíček úprav, který novelizuje americkou zdravotní reformu schválenou v Kongresu v neděli a podepsanou prezidentem Barackem Obamou v úterý. Nyní balíček míří k novému projednání do Sněmovny reprezentantů. Senát kvůli tlaku republikánů odstranil z balíčku opatření týkající se například studentských půjček, protože jinak horní komora parlamentu nemohla projednat právní normu takzvanou slaďovací procedurou. Ta je určena pro schvalování norem, které mají dopad na státní rozpočet.

Pro schválení úprav pomocí slaďovací procedury se demokraté rozhodli, aby mohli reformu snáz prosadit. Tento nástroj totiž umožnil obejít nutnost mít 60 hlasů ve stočlenném Senátu, které demokraté nemají, a umožnil schválit zákon pouhou prostou většinou 51 hlasů. Demokraté nakonec hlasovali ve prospěch balíčku poměrem 56 ku 43 hlasům. Proti balíčku hlasovali spolu s republikány i tři demokraté.

Novou podobu balíčku nyní zase musí schválit Sněmovna, pak bude poslán k podpisu prezidentu Obamovi. Úpravy, které přináší balíček, počítají například se zrušením části úlev pro stát Nebraska na platby do vládního programu Medicaid určeného pro chudé nebo s úpravou výše spotřební daně uvalené na nejdražší pojišťovací plány.