USA a Pákistán oznámily novou kapitolu vzájemných vztahů

Washington - Nový a lepší začátek ve vztazích Spojených států a Pákistánu slíbili ministři zahraničí obou zemí. Hillary Clintonová se sešla s Šáhem Mahmúdem Kureším ve Washingtonu, aby urovnali napětí z poslední doby. To vyvolaly americké nálety na pákistánsko-afghánské hranici, při kterých už zemřely stovky civilistů. Dohoda by měla urychlit americkou vojenskou pomoc Islámábádu v hodnotě dvou miliard dolarů. Pákistán má na oplátku zesílit boj proti povstalcům.

Na tiskové konferenci uspořádané na závěr celodenních rozhovorů Clintonová prohlásila, že vztahy „prošly zkouškou času“ a nyní se pro ně otevírá „nový den“. Jednání se dotkla odkladu americké vojenské pomoci ve výši dvou miliard dolarů (asi 38 miliard korun), která má být podle dnešní dohody vyplacena do konce června.

Ministr Kureší na tiskové konferenci řekl, že se obě strany dohodly na urychlení dodávek zbrojního zařízení. Ministr obrany Robert Gates ocenil vyšší míru koordinace s pákistánským velením při stabilizaci situace v Afghánistánu, kterou označil za „mimořádnou“. Kureší v této souvislosti hovořil o obětech, které jeho země přináší v boji proti útokům sebevražedných atentátníků. „Přesto naše vůle zůstává nezlomena, protože jde o věrnost zásadám a odhodlání snášet důsledky, které to přináší,“ řekl.

Pákistán je pro USA klíčovým spojencem

Šéfové americké armády včetně Gatese dnes na slyšení v Kongresu uvedli, že se vzájemné vztahy už nyní přeměňují v lepší a produktivnější partnerství poté, co Islámábád začal vážně postihovat povstalce z radikálního hnutí Tálibán. Podle agentury AP by chvála z úst amerických vojenských představitelů mohla znamenat otevření nové kapitoly ve vztazích mezi USA a Pákistánem.

Podle Clintonové a Kurešího by se obě země měly soustředit na rozvoj energetického a vzdělávacího sektoru i zemědělství. Ministři uvedli, že musí být řešeno co možná nejvíc problémů, které pomohou při potlačování extremismu.

Zejména kvůli boji s islámskými radikály je Pákistán pro USA klíčovým spojencem ve střední Asii. Spojené státy potřebují podporu Islámábádu, aby mohly stabilizovat Afghánistán, kde mají nasazeno téměř 70 000 vojáků. Přes pákistánské území proudí do Afghánistánu podstatná část zásob a vybavení pro mezinárodní jednotky.