Žraloci na lopatkách, ochranu získal jediný druh

Dauhá - V katarském Dauhá pokračuje mezinárodní konference o obchodování s ohroženými živočišnými druhy. A zatím nad ochranou ohrožených živočichů vítězí obchod. V Dauhá se nepodařil prosadit zákaz prodeje tuňáků, obchodování s ledními medvědy a ochrany se nedočkaly ani tři druhy žraloků.

Navrhovaný zákaz mezinárodního prodeje masa čtyř ohrožených druhů žraloků prošel jen v případě žraloka sleďového. Smůlu má ostroun obecný, kladivoun i žralok dlouhoploutvý. Ti budou i nadále bez ochrany. 

Proti zákazu úspěšně lobovala zejména Čína, Indonésie a Japonsko. Žraločí ploutve jsou totiž v Asii velmi žádaným artiklem, v obchodě s nimi se podle odhadů točí miliardy dolarů ročně. „Prosazování zákazu by ani nebylo možné, nelze rozlišit ploutve kladivounů a jiných žraloků,“ argumentuje vedoucí čínské delegace. 

Spojené státy, Evropa, Austrálie a mnoho arabských zemí ale varují, že neregulovaný lov devastuje stavy mnoha druhů kladivounů. Ročně jich rybáři uloví skoro 3 miliony, jejich počet tak klesl o 85 procent. Na světě existuje jediná žraločí rezervace, tu loni založil tichomořský stát Palau. Na její ochranu ale nemá prostředky.

Odborník na problematiku žraloků Matt Rands řekl, že žraloci mohou z oceánů zmizet do 30 let a že absence takového lovce naruší rovnováhu v mořích. „Žraloci se dokázali dokonale reprodukovat 400 milionů let. Problém je, že nyní už nejsou největšími lovci v oceánech oni, ale my,“ řekl Rands.

Ostroun obecný 

Je to nejčastější žralok severního Atlantiku. Žije u dna, lze ho potkat i v hejnech až o 1 000 rybách. Nalézá se i ve východním Atlantiku, od jihoanglického pobřeží až po Angolu, a v Středozemním moři. Živí se živočichy žijícími na dně. 

Kladivoun

Kladivouni jsou naprosto jasně rozeznatelní, jejich hlava totiž připomíná kladivo. Je to velmi plachý žralok a kromě nejběžněji pozorovaného kladivouna bronzového jsou ostatní druhy velmi vzácné.

Žralok dlouhoploutvý

Je to velký žralok (až 4 m dlouhý) vyskytující se v mořích a oceánech subtropického a tropického pásu. Upřednostňuje hluboké vody, ale občas navštěvuje i vody pobřežní. Je považován za jednoho z nejagresivnější žraloků. Od ostatních žraloků jej lze snadno odlišit podle dlouhých prsních ploutví.

  • Ostroun obecný zdroj: zivazeme.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1522/152178.jpg
  • Kladivoun autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1522/152175.jpg
  • Žralok dlouhoploutvý zdroj: cs.wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1522/152179.jpg