Zdravotní reforma vstupuje po Obamově podpisu v platnost

Washington - Americký prezident Barack Obama dnes podepsal zákon o zdravotní reformě, který tak vstupuje v platnost. Zdravotní pojištění se nově rozšíří i na 32 milionů Američanů, kteří dosud tuto péči zajištěnou neměli, a zpřísňuje pravidla pro pojišťovny. Schvalovací proces kontroverzní právní normy v americkém Kongresu dokončila americká Sněmovna reprezentantů v neděli. Republikánská strana ale reformu ostře odmítala a 13 států ji ihned po podepsání napadlo u soudu pro její protiústavnost.

Těsně po podpisu napadlo novou federální právní normu u soudu 13 amerických států včetně Floridy, Texasu, Pensylvánie nebo Michiganu. Žalobu podali generální prokurátoři jednotlivých států, kteří tvrdí, že je zdravotní reforma protiústavní. Až na jednoho jsou všichni republikáni. Žalobou hrozí také neúspěšný prezidentský kandidát z roku 2008, arizonský senátor John McCain. Floridský ministr spravedlnosti Bill McCollum označil reformu za protiústavní, protože podle něj nutí státy zvyšovat rozpočtové výdaje.

Některá nařízení reformy začnou platit ještě letos

Bílý dům stěžovatelům velké naděje nedává. Jeho zástupci už dříve vyjadřovali přesvědčení, že reforma v rozporu s ústavou není a že federální právo je nadřazené právu jednotlivých států.

Barack Obama při slavnostním podpisu:

„Generace Američanů bojovaly za tuto reformu. Nejsme národem, který upouští od svých tužeb.“

Slavnostního podpisu ve východním pokoji Bílého domu se zúčastnili zákonodárci, kteří reformu podpořili, ale i občané, jejichž pohnuté osudy jakožto nepojištěných jedinců uváděl Obama jako příklad během argumentace o tom, proč je změna nutná. Právě jim prezident poděkoval za podporu při prosazování reformy. Podle Obamy, který reformu podepsal jménem své matky, jež zemřela na rakovinu, začnou některá nařízení z přijaté normy platit ještě letos. Platnost jiných ustanovení bude odsunuta na pozdější dobu. „Právě jsme uzákonili základní princip, že každý by měl mít nějakou základní jistotu, když jde o jeho zdraví,“ prohlásil prezident.

Na podpis padly dvě desítky per

Obama několikastránkový dokument stvrdil mnoha podpisy, na něž vystřídal na dvě desítky různých per. Po každém podpisu pero vyměnil a hodlá je věnovat klíčovým osobnostem, které se zasloužily o prosazení reformy.

Dodatky k právní normě ještě projedná Senát

Jak upřesnil washingtonský zpravodaj ČT Michal Kubal, změny odsouhlasené Sněmovnou reprezentantů ještě musí projednat Senát. Největší změna amerického zdravotního systému od roku 1965 mimo jiné výrazně rozšiřuje okruh lidí se zdravotním pojištěním. Od roku 2014 by mělo mít zdravotní pojištění 95 procent Američanů.

Reforma zavádí povinné zdravotní pojištění a lidem, kteří ho neuzavřou, budou za několik let hrozit pokuty. Dále zpřísňuje pravidla pro pojišťovny - zakazuje jim například odepírat lidem pojištění kvůli jejich zdravotnímu stavu, odmítat proplácet péči a účtovat si za ni neodůvodněně vysoké částky. Vznikne také zvláštní burza, na níž pojišťovny budou zveřejňovat své nabídky. Američané si tak budou moci koupit pojištění levněji než nyní.

Protlačit reformu Kongresem trvalo Obamově administrativě zhruba rok. Se změnami nesouhlasila vedle republikánů i řada demokratů v americkém zákonodárném sboru. S reformou také podle průzkumů nesouhlasí 49 procent Američanů, jen 40 procent ji podporuje. Odpůrci reformy tvrdí, že Obama se jejím prostřednictvím snaží zavést v USA socialismus a vláda bude rozhodovat o tom, kdo dostane jakou péči.

  • Americký prezident Barack Obama po slavnostním podpisu zdravotní reformy autor: J. Scott Applewhite, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1521/152066.jpg
  • Americký prezident Barack Obama při slavnostním podpisu zdravotní reformy autor: J. Scott Applewhite, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1520/151995.jpg
  • Obama prosazuje zdravotnickou reformu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1513/151285.jpg