Živého bin Ládina nedostaneme, tvrdí americký ministr spravedlnosti

Washington - Vůdce al-Káidy Usáma bin Ládin nikdy nestane před soudem ve Spojených státech. Prohlásil to americký ministr spravedlnosti Eric Holder. Domnívá se, že ho zabijí buď Američané a spojenci, nebo jeho vlastní spolupracovníci, aby nepadl do rukou nepřítele.

Holder v Kongresu obhajoval plán soudit teroristy u civilních amerických soudů namísto u vojenských. V souvislosti s tím se vyjádřil i k případnému dopadení šéfa al-Káidy Usámy bin Ládina: „Možnost, že ho chytíme živého, je nepatrná. Buď ho zabijeme, nebo ho zabijí jeho vlastní lidé, abychom ho nemohli chytit.“ 

Není přitom jisté, zda vůbec šéf povstalců žije. V minulosti se několikrát objevily spekulace, že je po smrti, nikdy se to ale nepodařilo prokázat. Je tedy možné, že se skrývá na pákistánsko-afghánských hranicích. 

Právě tam Američané nyní soustředí své síly. Bezpilotní letouny dnes zabily na severozápadě Pákistánu nejméně šest členů Tálibánu. Zaútočily na dvou místech Severního Vazíristánu při hranicích s Afghánistánem. Pákistánská vláda používání amerických bezpilotních letounů k likvidaci extremistů na svém území označuje za porušení suverenity. Spojené státy ale tvrdí, že mají svolení pákistánské vlády a že jsou letouny nejúčinnější zbraní proti základnám al-Káidy a Tálibánu.

Poprvé za skoro 40 let v USA klesl počet vězňů 

Holder se v Kongresu ohradil také proti kritice republikánů, že Obamova administrativa dává teroristům příliš mnoho práv. Loni Hodler rozhodl, že o jednom z organizátorů útoků z 11. září 2001 Chálidovi Šajchu Muhammadovi bude rozhodovat občanský soud, a nikoliv soud vojenský, jak to plánoval Obamův předchůdce George Bush. 

Teroristé by podle nynějšího amerického ministra spravedlnosti měli mít přesně stejná práva jako jiní masoví vrazi. „Neznamená to, že je budeme rozmazlovat. Neznamená to, že se s nimi bude zacházet v rukavičkách,“ zdůraznil ministr.

Počet vězňů ve Spojených státech se poprvé za 38 let meziročně snížil, a to o 4 desetiny procenta. K 1. lednu letošního roku bylo v zemi zhruba 1,4 milionu vězňů. V roce 1972, kdy dlouhodobý rostoucí trend začal, měly USA pouze 174 tisíc vězňů. Současná ekonomická recese pravděpodobně nutí americké státy zvažovat alternativní tresty. 

Za posledních 20 let se náklady na provoz věznic zvýšily na čtyřnásobek. Například Texas se proto rozhodl začít udělovat více podmíněných trestů a podporovat programy pro opětovné zařazení vězňů do běžného života namísto stavby dalších věznic.