Ministr zahraničí Kohout je na návštěvě Etiopie

Addis Abeba - Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Jan Kohout je na dvoudenní oficiální návštěvě Etiopie. Tu chápe jako potvrzení dlouhodobých přátelských vztahů mezi oběma zeměmi. Spolu s ministrem se návštěvy účastní skupina patnácti českých podnikatelů, kteří navážou užitečné kontakty se svými etiopskými protějšky energetiky, infrastruktury, dopravy, ekologie a vodních zdrojů.

„Už předválečné Československo a císařská Etiopie se vzájemně diplomaticky výrazně podporovaly. Cílem mé návštěvy v Addis Abebě je tyto tradičně přátelské vztahy ještě zintenzivnit a zužitkovat,“ řekl šéf české diplomacie.

Jan Kohout se sešel s ministrem zahraničí Etiopie Seyoumem Mesfinem a prezidentem Girmou Woldegiorgisem a veze s sebou i početnou skupinu českých podnikatelů. Podpořil ekonomické zájmy ČR a účastnil se podpisu Memoranda o společném porozumění mezi Etiopskou obchodní komorou a Svazem průmyslu a dopravy ČR.

Rozhovor s Janem Kohoutem (zdroj: ČT24)

„Doufám, že se objem naší vzájemné obchodní výměny s Etiopií v příštích letech zvýší ze současných 20 milionů dolarů na 200 milionů,“ prohlásil český ministr zahraničí.

Kohout jednal také o dění v Africe a vztazích EU s tímto kontinentem s předsedou Komise Africké unie Jeanem Pingem. Navštívil rozvojový projekt financovaný MZV a realizovaný společností Člověk v tísni, zaměřený na vzdělání a přípravu etiopských učitelů. Předpokládá se, že Etiopie bude v budoucnu i nadále v centru pozornosti zahraniční rozvojové spolupráce ČR.