Etiopská vláda odmítá podezření o zpronevěře humanitární pomoci

Addis Abeba - Britský zpěvák a aktivista Bob Geldoff i britské humanitární organizace tvrdě kritizují stanici BBC za její tvrzení, že miliony liber humanitární pomoci šly na místo obětem hladomoru do rukou povstalců. Ti za ně údajně v polovině 80 let nakupovali zbraně. Při návštěvě ministra zahraničí České republiky Jana Kohouta v Etiopii odmítl toto tvrzení i jeho protějšek.

Obvinění, že miliony liber z mamutích koncertů Live Aid šly namísto do rukou zuboženým Etiopanům do kapes etiopským povstalcům, vyvolalo obrovský ohlas. V samotné Etiopii totiž v osmdesátých letech zemřelo na hlad milion lidí.

Po setkání s českým šéfem diplomacie Janem Kohoutem etiopský ministr zahraničí Seyoum Mesfin veškerá obvinění odmítl. Na otázku České televize řekl, že veškerá obvinění jsou nepotvrzená a smyšlená.

Bohumil Vostal k situaci v Etiopii (zdroj: ČT24)

„Tato zcela vymyšlená tvrzení vycházejí od frustrovaných jednotlivců, kteří etiopské povstalecké hnutí opustili dlouho předtím, než se pomoc rozdělovala. Šlo o nejúspěšnější akci mezinárodních humanitárních organizací. Pomoc distribuovaly spolu s povstalci, kteří ovládali rozsáhlá území,“ říká Mesfin.

Podle bývalých špiček etiopského povstaleckého hnutí 95 procent veškeré pomoci šlo právě na nákup zbraní. Etiopský ministr zahraničí ale tvrdí, že o opaku mluví to, že se podařilo zachránit miliony ostatních Etiopanů.